Digitalna transformacija

Digitalni summit Zapadnog Balkana u Podgorici

Ovogodišnji samit će imati četiri glavne tematske oblasti, i to digitalna infrastruktura i povezanost, povjerenje i sigurnost, digitalne vještine i digitalna ekonomija - priopćeno je iz RCC-a.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 10. 2021. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) ponovo podržava najveći digitalni događaj u regiji, Digitalni samit Zapadnog Balkana, 4. po redu godišnji događaj o suradnji u oblasti digitalne transformacije u regiji.

Domaćin digitalnog samita ove godine je Vlada Crne Gore, a samit se održava u hibridnom obliku od 11. do 13. listopada i završava se ministarskim panelom u Podgorici.

Nakon potpune provedbe regionalnog sporazuma o smanjivanju cijena roaminga, potpisanog na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana 2019. godine u Beogradu, koji je od 1. srpnja 2021. donio besplatan roaming na zapadnom Balkanu, ovogodišnji samit će imati četiri glavne tematske oblasti, i to digitalna infrastruktura i povezanost, povjerenje i sigurnost, digitalne vještine i digitalna ekonomija - priopćeno je iz RCC-a.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021 će u ponedjeljak otvoriti glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu zajedno sa ministricom javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore Tamarom Srzentić, generalnim direktorom Generalne direkcije Europske komisije za komunijacijske mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom, regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hansom Henri P. Klugeom, državnim tajnikom Saveznog ministarstva za ekonomske poslove i energetiku Njemačke Claudijom Dörr-Voss i zamjenikom glavnog tajnika za digitalni razvoj pri Ministarstvu ekonomskih poslova i komunikacija Estonije Siimom Sikkutom.

Drugog dana Digitalnog samita, 12. listopada, šest pobjednika regionalnog online takmičenja Balkathon 2021 za najbolje digitalno rješenje, koje godišnje organizira Vijeće za regionalnu suradnju, iz šest ekonomija Zapadnog Balkana predstavit će svoje pobjedničke aplikacije, i to 'HEST' iz Albanije, 'E-klinika' iz Bosne i Hercegovine, 'Kosovo Digital Association' s Kosova, 'Pokupi' iz Crne Gore, 'ISLAA' iz Sjeverne Makedonije i 'Bifrost' iz Srbije.

Glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu će 13. listopada sati sudjelovati na panelu na visokom nivou s komesarom za proširenje EU Olivérom Várhelyijem i regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hansom Henri P. Klugeom. Panel će voditi ministrica javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore Tamara Srzentić. Nakon zatvaranja samita ministrica Srzentić i glavna tajnica Bregu će održati konferenciju za novinare.

Digitalni samit Zapadnog Balkana se održava u okviru Berlinskog procesa i programa za zajedničko regionalno tržište za Zapadni Balkan. Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana održan je u travnju 2018. godine u Skoplju, drugi je održan 2019. u Beogradu, a treći prošle godine u Tirani – priopćeno je iz RCC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close