Nakon problema širom svijeta

Boeingova softverska nadogradnja za 737 Max dobila privremeno odobrenje

Boeing je od FAA dobio zeleno svjetlo za instaliranje nadogradnje spornog sustava MCAS koji je možda uzrokovao dvije tragične zrakoplovne nesreće.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 03. 2019. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi zrakoplovi tipa Boeing 737 MAX u svijetu su privremeno prizemljeni. Niti jedna im zemlja ne želi dati odobrenje za let sve dok se ne razriješe brojna pitanja koja se tiču dvaju nedavnih nesreće ovog tipa zrakoplova – one Lion Aira u listopadu te Ethiopian Airlinesa ranije ovog mjeseca.

Kao zajednički nazivnik ovih nesreća spominje se isti model aviona, 737 Max 8, i isto ponašanje nedugo nakon polijetanja. U oba slučaja pilotima je bilo otežano upravljanje a zrakoplov je "sam od sebe" bio krenuo u poniranje.

Preliminarni podaci pokazali su da je vjerojatni uzrok nesreće neispravan rad sustava MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) koji ima zadatak spustiti nos zrakoplova ako senzori očitaju prevelik napadni kut krila i tako spriječiti nagli gubitak uzgona (stall).

Međutim, čini se kako je MCAS na temelju pogrešnih očitanja nos zrakoplova spuštao i kad ne treba – pa je Boeing odlučio softverskom nadogradnjom riješiti ovaj problem, piše Bug.hr.

Sada WSJ doznaje da je Agencija za zrakoplovstvo SAD-a (FAA) dala privremeno odobrenje Boeingu da aplicira softversku zakrpu na MCAS i ažurira program obuke za pilote, te da odradi testove nadograđenog sustava na zrakoplovima u letu.

Sve ovo trebalo bi se dogoditi u narednim tjednima. Boeingu je ključno pokazati kako je 737 Max siguran za upotrebu jer su im kupci već počeli otkazivati narudžbe.

Nadogradnja bi trebala osigurati da se MCAS aktivira tek kad očitanje prevelikog napadnog kuta dobije od dva neovisna senzora. Sustav bi mogao upozoriti pilote kada se dogodi problem s jednim od senzora.

Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da je ovaj sustav ugrađen na 737 Max bez da su piloti vježbali njegovo isključivanje u slučaju da nešto krene po zlu – sav trening vezan za MCAS sastojao se do sada od kratkog tutoriala koji su piloti standardne 737-ice položili – na iPadu.

Kopirati
Drag cursor here to close