Nove kriptovalute

Bitcoin prolazi kroz još dijeljenja

Slično kao što je iz bitcoinovog blockchaina izdvojen "Bitcoin Cash", sada će biti izdvojeni i "Bitcoin Gold" te "Bitcoin2x".
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 10. 2017. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trend kreiranja novih kriptovaluta nastalih iz bitcoina i dalje je aktualan. Popularnost osnovnog bitcoina motivira sve više ovakvih poteza.

U srpnju je tako iz blockchaina poznatih nam bitcoina izdvojen kriptovaluta Bitcoin Cash, koja se od tada baš i nije proslavila spektakularnim rastom cijene ili širom prihvaćenošću. Ovog je tjedna, pak, započet proces izdvajanja nove valute, tzv. Bitcoin Golda.

Prethodno izrudarenih 100.000 novčića ove valute pridružit će se uskoro svim novo nastalima nakon 24. listopada, pa se očekuje da će Bitcoin Gold također postati samostalna kriptovaluta kojom će se moći trgovati. Jedna od najvećih svjetskih mjenjačnica, Coinbase, objavila je kako neće podržavati ovaj novi "fork", barem dok se ne uvjeri u njegovu stabilnost i sigurnost, piše Bug.hr.

No, to nije sve. 16. studenoga trebao bi se dogoditi još jedan sličan "fork", ali nešto važniji, nazvan Bitcoin SegWit2x. Ova podjela rezultirat će kreiranjem kriptovalute Bitcoin2x. Kao i kod izdvajanja Bitcoin Casha, neki smatraju da bi nova valuta zapravo mogla preuzeti primat i postati "bitcoin nakon bitcoina", značajno umanjujući vrijednost valute na prvotnom blockchainu.

Prošli puta to se nije dogodilo, cijena bitcoina vrtoglavo je nastavila rasti. Ovoga puta opasnost je nešto veća jer je primjerice Coinbase najavio da će podržavati Bitcoin2x, koji će omogućavati 2 puta (odatle mu i ime) veću propusnost samog blockchaina i samim time bržu realizaciju većeg broja transakcija – što se trenutačno smatra najvećom manom "starog" bitcoina.

Kopirati
Drag cursor here to close