Ernst Werner von Siemens

Bez njegovih izuma danas bismo tehnološki skromnije živjeli

Jedan je od pionira elektrotehnike, a bavio se pretežno telegrafskom i mjernom tehnikom. Usavršio je telegraf s kazaljkom, pronašao bešavno oblaganje vodiča gutaperkom, podigao prvu dužu telegrafsku liniju u Europi.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 12. 2022. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Ernst Werner von Siemens (Lenthe, 13. prosinca 1816. – Charlottenburg, 6. prosinca 1892.)

Na današnji dan prije 130 godina, 13. prosinca 1816. u Charlottenburgu je preminuo Ernst Werner von Siemens, slavni njemački elektrotehničar i izumitelj.

Werner von Siemens rodio se 13. prosinca 1816. godine u mjestu Lentheu pokraj Hannovera.

Po svojoj je godini rođenja bio gotovo vršnjak njemačkog kancelara Otta von Bismarcka i britanske kraljice Viktorije. Siemensov je životni vijek bio, dakle, usporedan s Viktorijanskim dobom, poznatim po napretku tehnike i tehnologije.

Jedan je od pionira elektrotehnike, a bavio se pretežno telegrafskom i mjernom tehnikom. Usavršio je telegraf s kazaljkom, pronašao bešavno oblaganje vodiča gutaperkom, podigao prvu dužu telegrafsku liniju u Europi, izumio samouzbudni generator istosmjerne struje (dinamo-stroj).

Osnovao je 1847. s Johannom Georgom Halskeom tvrtku Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, a proizvodila je telegrafske uređaje, da bi se vremenom razvila u veliku elektrotehničku tvrtku svjetskih razmjera Siemens AG.

Video: Interesting Ernst Werner Von Siemens Facts

Još za vrijeme Siemensovog života elektrotehnika je doživjela velik uspon, a njegova je kompanija bila usmjerena prvenstveno na njenu primjenu u praksi.

Prema Werneru von Siemensu nazvana je čak i međunarodna mjerna jedinica za električnu vodljivost – simens – sa simbolom S.

Godine 1879. Simens izrađuje prvu električnu lokomotivu koja je bila izložena na tehničkoj izložbi u Berlinu. Imala je serijski istosmjerni motor, a pri brzini od 12 km/h mogla je vući 3 prikolice s ukupno 18 putnika.

I Siemensova braća bili su izumitelji i poduzetnici: Carl Wilhelm (1823. - 1883.) osnovao je u Velikoj Britaniji tvrtku koja je 1874./75. postavila podmorski kabel između Irske i SAD-a, a razvio je, zajedno s bratom Augustom Friedrichom (1826.–1904.), peć za proizvodnju čelika (Siemens-Martinova peć).

Kopirati
Drag cursor here to close