Revolucija u tehnologiji

Baterije mobitela bit će napunjene za samo par minuta

Ovo bi ujedno bio i veliki skok u prihvaćanju električnih automobila i solarne energije, piše Guardian.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 07. 2018. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama čekamo razvoj baterija koje će se brzo puniti i trajati mnogo duže, a znanstvenici sa Cambridgea sada su na pragu otkrića zahvaljujući kojem bi za nekoliko minuta imali pune baterije na našim telefonima.

Istraživači na Cambridgeu otkrili su da oksidi niobijuma i volframa omogućavaju mnogo brže punjenje baterije, što bi moglo drastično skratiti vrijeme čekanja da se napune električna vozila i mobilni telefoni.

To bi ujedno bio i veliki skok u prihvaćanju električnih automobila i solarne energije, piše Guardian.

Naime, čekanje da se baterija automobila napuni, kako bi se opet mogli voziti 200 ili 300 kilometara, jedan je od glavnih razloga zbog kojeg mnogi nisu spremni prijeći električna vozila.

Brzina kojom se puni baterija zavisi od brzine kojom pozitivno naelektrizirani joni litijuma mogu da stignu do negativno naelektrizirane elektrode, a jedno od rješenja bile su nanočestice.

Ipak, to je bio skup pristup.

Sada su na Cambridgeu utvrdili da joni litijuma mogu brže prolaziti kroz okside niobijuma i volframa.

Autor studije Kent Grifit kaže da su ove čestice temeljno drugačije. Otkrivene su još 1965. godine, a znanstvenici su u testovima utvrdili kako su joni kroz testiranu bateriju prolazili nekoliko stotina puta brže nego kroz uobičajene elektrode sa keramikom. Grifit ističe da se one lako mogu proizvesti i da ne zahtjevaju dodatne kemikalije i rastvarače.

Sljedeći korak za znanstvenike bit će optimizacija korištenja ovih materija u čitavoj bateriji. Oni napominju da bi se tehnika mogla dodatno optimizirati, što će donijeti nova poboljšanja u radu takvih baterija.

Kopirati
Drag cursor here to close