Povratak u prošlost

Apple vraća postotni prikaz stanja baterije u iOS

Na stranu sva poboljšanja i nove funkcionalnosti koje će donijeti novi iOS 16, korisnici se najviše vesele malenom, ali bitnom dodatku – prikazu postotka napunjenosti baterije na početnom zaslonu.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 08. 2022. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je to 2017. godine, kada je Apple predstavio iPhone X, svoj prvi mobitel s ekranom "od ruba do zuba", bez Home tipke i s novim korisničkim sučeljem koje značajno više ovisi o gestama.

U tom velikom redizajnu u gornji desni ugao zaslona, pored notcha, smjestili su se indikatori mobilne mreže, bežične veze i baterije. Svi oni "nagurani" su u taj skučeni prostor, pa je iz prikaza nestala korisna informacija – točan postotak napunjenosti baterije.

Sve od tada, u svim generacijama iPhonea s notchevima, kako biste vidjeli stanje baterije izraženo u postotku, morali ste povući prstom iz gornjeg desnog ruba ekrana prema dolje i tako otvoriti kontrolni centar, javlja Apple.

Korisnicima se ovakvo rješenje u pravilu nije sviđalo i godinama su čekali da Apple popusti i vrati postotak napunjenosti baterije na početni zaslon. Prema ovoga tjedna objavljenoj petoj beta verziji iOS-a 16, čini se kako su taj trenutak napokon dočekali.

iOS 16 u inačici Beta 5, unutar ikone baterije na početnom zaslonu počeo je prikazivati postotak njezine napunjenosti, umjesto klasičnog vizualnog prikaza (zelena puna ili polupuna baterija, crvena linija pri kraju kapaciteta). Apple se, dakle, vratio onome što je bilo sasvim normalno prije pet godina, i tek sada poslušao želje svojih korisnika.

Moguće je da će taj potez "opravdati" činjenicom da iPhone 14 Pro vjerojatno više neće imati notch, a potom će postotni indikator napunjenosti baterije omogućiti i na nekim ostalim modelima.

Oduševljenje je zavladalo među korisnicima... Ikona baterije bit će zelena samo dok je uređaj na punjaču, a u ostalim slučajevima trebala bi biti monokromatska
Ipak, prema prvim informacijama, zbog skučenosti prostora na zaslonu, moguće je da se postotak baterije neće vratiti na iPhone 12 mini, ‌iPhone 13‌ mini, iPhone 11, ili ‌iPhone‌ XR.

iOS 16 bi, prema ustaljenom rasporedu, u javnu distribuciju trebao stići tijekom rujna, zajedno s linijom iPhonea 14.

Osim ove "revolucionarne" promjene u indikatoru baterije, donijet će proširene mogućnosti personalizacije početnog zaslona, podršku za više fontova i widgete, novi prikaz notifikacija, kao i nadogradnje svojih osnovnih aplikacija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close