Ušli u povijest

Apple TV+ prvi streaming servis s Oscarom za najbolji film

Ovaj je streaming servis kupio film "CODA" (skraćenica za "djecu gluhih odraslih osoba"), za rekordnih 25 milijuna dolara nakon njegova debija 2021. na Filmskome festivalu Sundance.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 03. 2022. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple TV+ (AAPL.O) u nedjelju je ušao u povijest kao prvi streaming servis koji je osvojio Oscara za najbolji film pod nazivom "CODA", dirljivu dramu o kćeri gluhih roditelja koja nastoji pomoći obitelji u poslu, pokušavajući se pritom baviti glazbom.

Ovaj je streaming servis kupio film "CODA" (skraćenica za "djecu gluhih odraslih osoba"), za rekordnih 25 milijuna dolara nakon njegova debija 2021. na Filmskome festivalu Sundance.

Film je prije Oscara osvojio neke od najcjenjenijih filmskih nagrada, poput nagrade Udruge američkih filmskih producenta, Udruge američkih filmskih i tv glumaca i Udruge američkih filmskih scenarista, prenosi Hina.

Oštra konkurencija filmu "CODA" bio je hvaljeni Netflixov vestern "Šape pasje", koji je imao desetak nominacija. Njegova redateljica, Jane Campion, osvojila je Oscara za najbolju režiju.

Ovogodišnji Oscar za najbolji film pokazuje koliko je daleko filmska industrija odmaknula od 2017., kada je Međunarodni filmski festival u Cannesu zabranio da se ostvarenja koja koja nisu emitirana na velikim platnima natječu za najprestižniju nagradu, Zlatnu palmu.

S obzirom na to da su 2020. kino-dvorane zbog pandemije bile zatvorene, američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti izmijenila je pravila o filmovima koji se mogu natjecati za prestižne Oscare, nastojeći privremeno izmijeniti dotadašnje uvjete. Bio je to prijelomni trenutak za filmove koji su svoj debi imali putem streaming usluga.

Oscar za najbolji film istodobno je prekretnica za Apple TV+, streaming platformu lansiranu u studenome 2019.

Apple TV+ je dočekao svoj proboj u svijet filmskih nagrada u rujnu 2021., kad je komedija "Ted Lasso" osvojila Emmy za najbolju humorističnu seriju

Kopirati
Drag cursor here to close