Mnogi su zainteresirani

Apple traži suradnju s medijima kako bi trenirao umjetnu inteligenciju

Kako bi što bolje istrenirali svoje AI modele, Apple želi koristiti arhivu vijesti velikih medijskih kuća. Pregovori su trenutno u tijeku, no nema puno interesenata.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 12. 2023. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple pregovara s velikim medijskim kućama o licenciranju njihovih arhiva vijesti i korištenju tih informacija za pomoć u obuci svojih generativnih AI modela.

Kako izvještava The New York Times, riječ je o višegodišnjim ugovorima vrijednim najmanje 50 milijuna dolara.

Iako se radi o velikoj svoti novca, medijske kuće koje je Apple kontaktirao, poput Conde Nasta, NBC Newsa i IAC-a, nisu u potpunosti zainteresirani za takvu vrstu suradnje, javlja Bug.

Razlog tome je činjenica da bi mogli biti potencijalno pravno odgovorni za pojedine situacije koje bi mogle proizaći iz Appleovog korištenja njihovog sadržaja.

No, ako Apple uspije ostvariti željenu suradnju s medijskim kućama, ne bi bio prva tvrtka koja je to učinila u svrhu poboljšanja svojih AI sustava.

Primjerice, OpenAI koji stoji iza popularnog ChatGPT-a, još je ovog ljeta potpisao ugovore s Associated Pressom i Axel Springerom, a sve kako bi mogli koristiti njihove tekstove za treniranje AI-ja.

Kopirati
Drag cursor here to close