Korak ispred drugih

Apple posebnim uređajem ažurira softver bez otvaranje kutije

Kad kupite novi mobitel, često je prva radnja koju ćete na njemu napraviti ažuriranje softvera. Kod iPhonea to vjerojatno više neće biti slučaj, jer su pronašli način kako ih nadograditi u kutiji.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 03. 2024. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još prošle jeseni određeni su izvori počeli pisati o tome kako Apple ažurira nove modele iPhonea u trgovinama, prije nego ih prodaju kupcima.

Time se izbjegava potreba da kupac novog mobitela, prije nego ga uopće počne personalizirati, mora prvo nadograditi iOS na posljednju inačicu, izdanu dok je mobitel bio negdje u prodajnom lancu, između tvornice i trgovine.

Nadogradnja bez raspakiravanja

O samom procesu i postojanju mehanizma za ažuriranje iPhonea dok su još tvornički zapakirani u kutiji svjedočio je tada programski kod, pronađen unutar iOS-a, javlja Bug.

Prema tim informacijama, sustav je mogao na daljinu aktivirati bežičnu povezivost iPhonea, NFC i MagSafe punjač, pa kroz kutiju dostaviti i potrebnu energiju za rad i softversko ažuriranje.

Za to je potrebno neotvorene mobitele postaviti u poseban uređaj, a sada je prvi puta objavljena i fotografija takvog uređaja (točnije, dva primjerka postavljena jedan na drugi).

Presto

Prema pisanju francuskog portala iGeneration, uređaj se naziva Presto, izgleda poput "pećnice" s dvije police, na svaku od kojih se može smjestiti tri kutije s iPhoneima.

Presto tada aktivira mobitele kroz kutiju, preuzima softverska ažuriranja s posebnih Appleovih servera, gdje su ona dostupna prije nego krajnjim korisnicima, pa ih instalira na zapakirane uređaje.

Prema podacima koje ima obično dobro obaviješteni Mark Gurman, tehnologija je trenutačno u fazi testiranja na nekoliko lokacija u SAD-u, a tijekom sljedećeg bi mjeseca mogla biti uvedena u širu upotrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close