Fluktuacija tečaja

Apple obustavlja prodaju u Turskoj

Lokalna web trgovina od srijede povremeno ističe da su artikli nedostupni, a pred fizičkim trgovinama u trgovačkim centrima stvaraju se redovi.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 11. 2021. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobični prizori ovih dana dolaze iz Turske. Naime, zbog značajnih promjena u vrijednosti njihove valute, lire, koje su većinom dovele do pada njezine vrijednosti, Apple je privremeno obustavio prodaju svojih proizvoda u toj zemlji.

Lokalna web trgovina od srijede povremeno ističe da su artikli nedostupni, a pred fizičkim trgovinama u trgovačkim centrima stvaraju se redovi.

Svemu tome uzrok je ogroman pad vrijednosti lire, od gotovo 45% od početka godine i preko 20% u samo posljednjih tjedan dana.

Apple stoga želi prilagoditi cijene novoj situaciji, jer su prema novom tečaju njihovi proizvodi u Turskoj 10-15% jeftiniji nego u ostatku svijeta.

Trgovci u Appleovim dućanima tamo neslužbeno su kupcima najavljivali da će doći do otprilike tolikog poskupljenja, javlja Bug.

Sve to dovelo je do neobične situacije – kupci su pohrlili na bilo koji način kupiti iPhone, Mac ili neki treći proizvod kao špekulativnu investiciju. Uspiju li ga dobiti po trenutačnim cijenama, smatraju, moći će na njemu zaraditi jednom kada cijene porastu.

Ovakvo ulaganje u tehničku opremu tako će ih, barem donekle, zaštititi od galopirajuće inflacije.

Osim Appleovih, na "udaru" kupaca našli su se i ostali uvozni proizvodi iz domene elektronike, ali i luksuzne kozmetike stranih proizvođača.

Sve je koincidiralo i s Crnim petkom, koji i u Turskoj služi kao "shopping blagdan", pa je pomama u trgovačkim centrima na još višoj razini nego inače.

Kopirati
Drag cursor here to close