Od 2019. do 2028.

Amerika široke ruke: Izraelu daju rekordnu vojnu pomoć od 38 milijardi dolara

Sci-Tech / Tehnologija | 15. 09. 2016. u 06:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Washington je Izraelu obećao ogromnu vojnu pomoć vrijednu čak 38 milijardi dolara, javlja agencija AFP, uz ocjenu da su dvije zemlje ostavile po strani antagonizam između njihovih predsjednika i potvrdile strateške veze koje ih vežu.

Dvije strane su potpisale novi 10-godišnji sporazum, koji obuhvaća razdoblje od 2019. do 2028. godine, a u skladu s njim će Izrael primati 3,3 milijarde dolara godišnje za vojno financiranje - što je više od 3,1 milijarde dolara koliko trenutno godišnje prima - i uz to 500.000 dolara godišnje za raketnu obranu.

Bijela kuća ističe da su odnosi između SAD-a i Izraela nesalomljivi i da su u središtu američke regionalne strategije.

''Otkad postoji država Izrael, SAD su njen najveći prijatelj i partner, a tu činjenicu danas ponovo naglašavamo'', rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama, dodavši kako će, zbog iste te posvećenosti Izraelu i njegovoj dugoročnoj sigurnosti, SAD nastaviti da se zalažu za dvodržavno rješenje u dugogodišnjem izraelsko-palestinskom sukobu.

Obama je istaknuo da je "jedini način da Izrael opstane i procvjeta kao židovska i demokratska država - kroz ostvarenje neovisne i održive Palestine".

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost i visoki američki diplomat potpisali su danas 10-godišnji sporazum bez i najmanjeg traga nepovjerenja koje je pokvarilo odnose između predsjednika SAD-a Baracka Obame i premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Washington je proteklih tjedana pooštrio kritike u pogledu ubrzane izraelske izgradnje naselja u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, upozorivši kako bi to moglo da pokopa nade u mir s Palestincima.

S druge strane, Izrael nije krio svoje ljuto protivljenje diplomatskoj inicijativi "s Obaminim potpisom" da SAD dopru do Irana, koja je prošle nedjelje dovela do sporazuma o ograničenju nuklearnog programa Teherana u zamjenu za ublažavanje sankcija.

I prije potpisivanja sporazuma o tom rekordnom paketu pomoći, Izrael je bio najveći primatelj američke vojne pomoći iz proračuna State Departmenta za financiranje strane vojske, pri čemu je sam primao čak više od pola ukupnih fondova, napominje francuska agencija.

Kopirati
Drag cursor here to close