Novi gadget

Amazonova narukvica prepoznavat će ljudske emocije

Kada ste ljuti i bijesni, zadnje je što trebate još jedan gadget koji će prepoznavati vaše emociji i reći vam da ste ljuti, kao da to sami ne znate.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 05. 2019. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U današnjem dobu bez privatnosti u kojem uvijek postoji mogućnost da nas netko bez našeg znanja može špijunirati i snimati, odnosno prikupljati naše podatke i iskorištavati ih za oglašavanje, ideja o uređaju koji će moći prepoznavati ljudske emocije i te informacije koristiti za preciznije oglašavanje i preporuku proizvoda, ne zvuči kao neki jack-pot koji će oduševiti korisnike.

Upravo na takvom uređaju radi Amazon – prema glasinama koje dolaze iz izvora povezanih s kompanijom, riječ je o proizvodu iz kategorije zdravlje i wellness kojeg razvijaju kompanija Lab126 (poznata po uspješnom i manje uspješnom Amazonovom hardveru – pametni zvučnici Echo i telefon Fire) i softverski tim koji razvija i glasovnog asistenta Alexa, javlja Zimo.co.

Amazonova narukvica opremljena je mikrofonima i softverom koji na temelju ljudskog glasa može prepoznati emocije poput sreće tuge, straha itd. te je putem posebne aplikacije povezana s pametnim telefonom.

S daljnjim napretkom tehnologije, prema Bloombergu, ova tehnologija moći će korisnike savjetovati oko načina interakcije s drugim ljudima – naravno, ako baš želite da vam narukvica s umjetnom inteligencijom savjetuje kako se ponašati.

Osim prepoznavanja emocija ljudi, nije poznato je hoće li ovaj uređaj imati i neke dodatne mogućnosti poput praćenje zdravlja jer pitanje je tko bi htio nositi uređaj koji će prepoznati njihove emocije i te informacije iskoristiti za prikazivanje/slušanje oglasa ili za preporuke za kupovinu, tako da možemo pretpostaviti da će imati i neke druge opcije s kojima će (pokušati) privući korisnike.

Amazon je već prijavio patent za ovaj uređaj i u tijeku je njegovo testiranje, no veliki broj patenta nikada se ne pretvori u konačan i komercijalan proizvod tako da postoji mogućnost da Bezosova kompanija nikada ne predstavi tu narukvicu za prepoznavanje i praćenje emocija.

Kopirati
Drag cursor here to close