Amazon Scout

Amazon testira dostavu autonomnim robotima

Amazon Scout je novo robotsko vozilo koje je Amazon počeo testirati za dostavu paketa do kućnih vrata.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 01. 2019. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada naručite neku robu s Amazona obično vam je na vrata donesu poštari ili dostavljači raznih kurirskih službi. Amazonova je ideja da jednom u budućnosti dostavu do kućnih vrata obavljaju njihovi autonomni leteći dronovi, no prije taj san postane stvarnost okrenuli su se isto tako autonomnim, ali ipak kopnenim vozilima.

U američkoj saveznoj državi Washington Amazon je sada počeo testirati svojeg robota nazvanog Amazon Scout.

Ovaj potpuno električni roboti veličine je pokretnog hladnjaka, otprilike tako i izgleda, a izrađen je kako bi se mogao samostalno voziti pločnicima i prevoziti pakete do kuća ljudi koji su ih naručili, javlja Bug.hr.

U sklopu ovog pilot projekta Amazon će upogoniti flotu od šest Scouta koje će ispočetka u radu pratiti Amazonovi zaposlenici, kako bi malena autonomna dostavna vozila sigurno i kvalitetno obavljala svoj posao, izbjegavala prepreke i dostavila sve pakete kako treba.

Kako bi dostava ovakvim sustavom funkcionirala Amazon će, očito, morati u svaki kvart poslati kamion s robom te ljude koji će pakete tovariti u Scoute.

Ovi roboti vjerojatno nemaju autonomiju za prelazak velikih udaljenosti, pa će njihov zadatak biti obavljati samo tzv. "last mile" dostavu.

Pritom, za razliku od dronova, oni ne mogu paket ostaviti u dvorištu ili pred vratima, nego (barem prema prikazanome u videu), kupac mora dočekati svojeg Scouta i iz njega sam preuzeti paket.

Amazon je bio škrt na detaljima kad je riječ o ovom testiranju, a moramo napomenuti i kako ovakvi roboti nisu neka novost.

Slične već neko vrijeme proizvodi kompanija KiwiBot i koristi ih za slične poslove. Jedan robot iz njihove flote nedavno je završio u vijestima, podsjećamo, jer se zapalio usred studentskog kampusa.

Kopirati
Drag cursor here to close