Amazon

Važan korak prema zračnim dostavama dronovima

Amazon je od FAA dobio dozvolu za upravljanje flotom dostavnih dronova, što je još jedan važan korak bliže prema pokretanju usluge dostave pošiljaka putem bespilotnih letjelica.
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 09. 2020. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amazon je ostvario jako važan korak prema pokretanju usluge Prime Air, odnosno dostave putem bespilotnih letjelica koja bi u budućnosti trebala dodatno ubrzati dostavu pošiljaka za stvari kupljene na stranicama Bezosove tvrtke.

Naime, nakon dugo vremena napokon su dobili zeleno svjetlo za upravljanje dostavnim dronovima od Federalne zrakoplovne administracije (FAA) i, sada kada imaju potrebne dozvole, mogu se u potpunosti posvetiti daljnjim testiranjima.

S prvim testiranjima dostavnih bespilotnih letjelica počeli su još 2013. godine, a dozvolu FAA za zračnu dostavu zatražili su prošle godine, pri čemu su prvenstveno fokusirani na dostave malih i laganih paketa na područja male gustoće naseljenosti, javlja Zimo.

Dobivanju te dozvole prethodila su "rigorozna" testiranja, detaljni dokazi o sigurnosti dostave putem dronova te demonstracija same tehnologije inspektorima koji su, očito, bili zadovoljni s onim što su vidjeli.

Sada, kada imaju sve potrebne papire, moći će sigurno i učinkovito isporučivati pošiljke svojim korisnicima putem dronova koji će letjeti izvan vidokruga operatera.

Naravno, to ne znači da će odmah pokrenuti samu uslugu te da će korisnici usluge Prime ubrzo početi dobivati svoje narudžbe zračnim putem. Njihovi dronovi trenutačno se intenzivno testiraju, no proći će još vremena dok bespilotne letjelice postanu uobičajen način dostave.

Potpredsjednik Prime Aira David Carbon rekao je kako će u budućnosti nastaviti s razvojem i daljnjim usavršavanjem tehnologije s ciljem potpune integracije dostavnih dronova u zračni prostor.

Također, naglasio je kako će nastaviti razgovore s FAA, ali i drugim regulatorima diljem svijeta kako bi ispunili svoju viziju dostave za 30 minuta.

Prošle godine predstavili su i sam dron s kojim namjeravaju pokrenuti zračne dostave.

Letjelica ima 6 rotora te će pakete težine do 2,4 kg moći prenijeti do mjesta udaljenih do 24 kilometara, a opremljen je i s različitim senzorima koji bi trebali omogućiti siguran let i izbjegavanje prepreka tijekom leta.

Kopirati
Drag cursor here to close