Projekt JEDI

Amazon i Microsoft u borbi za 10 milijardi dolara vrijedan ugovor s Pentagonom

Projekt JEDI, kojim američko Ministarstvo obrane planira naručiti iznimno vrijedne usluge pohrane u računalstva u oblaku, trebao bi dobiti Amazon, no predsjednik SAD-a ima druge planove.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 10. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), kojim američko Ministarstvo obrane (Pentagon) želi objediniti nabavu cloud usluga vrijednu 10 milijardi dolara, očekivano je privukao velika imena iz tehnološkog svijeta.

Za 10 Pentagovnovih milijardi i prestižni ugovor s državom početkom ove godine u borbu su ušli Amazon, Google, Microsoft, IBM, Oracle i Rean Cloud. No, tada se priča počela komplicirati.

Prvo su zaposlenici Googlea podigli graju i organizirali prosvjede ne želeći da njihova kompanija sudjeluje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje, pa je Google pod pritiskom odustao od licitiranja za ovaj projekt, javlja Bug.

U mjesecima koji su uslijedili po kuloarima Washingtona kružila je informacija da je posao gotovo pa namješten za Amazon, sve dok se Oracle,pa potom i IBM, nisu žalili na uvjete ugovora i bacili sumnju na cijeli projekt. Sud je početkom travnja ove godine stoga projekt JEDI stavio "na led" dok se svi detalji ne razjasne.

Nakon nekoliko mjeseci, u kolovozu ove godine, sudska je blokada skinuta, a Amazon u tom trenutku i dalje slovi za favorita. Jedini ozbiljni konkurent u utrci, koji može ponuditi sve tražene usluge, ostao je Microsoft. Sve ovo nikako se nije dopalo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji od ranije "ratuje" s Amazonom i Jeffom Bezosom, a sve zbog navodne pristranosti njegovog Washington Posta i pisanja protiv Trumpove administracije.

Stoga je u kolovozu Trump ponovno pauzirao projekt i naredio da se istraži favorizira li se Amazonovo cloud rješenje AWS ili ne.

Dakako, u cijelu ovu zavrzlamu umiješana je politika, biznis, ali i lobisti moćnih kompanija koji pokušavaju usmjeriti Pentagon prema svojim klijentima. Dobitnik natječaja imat će pod svojom kontrolom velik dio cloud usluga federalnih vlasti SAD-a i oko 80% svih Pentagonovih podataka, pa odluka o partneru zaista nije lagana zbog rizika koje sa sobom nosi.

Govorilo se i kako bi Trump mogao vratiti proces natječaja na početak, te narediti da se ugovor rascjepka i dodijeli većem broju dobavljača. U ovom trenutku jasno je samo da su finalisti u najužem izboru Amazon i Microsoft, da osoblje Pentagona "navija" za Amazon, te da bi odluku o ovom velikom ugovoru trebali objaviti do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close