Otpor

Amazon i Apple ne žele sudjelovati u francuskoj inicijativi "Tehnologija za dobrobit"

Francuski dužnosnici napomenuli su kako pregovori s Appleom još uvijek traju, tako da postoji šansa da se ta američka kompanija pridruži inicijativi, dok se Amazon jednostavno nije želio pridružiti.
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 11. 2020. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki tehnološki divovi, Apple i Amazon, odbili su sudjelovati u francuskoj inicijativi kojom bi se velike tehnološke tvrtke obvezale na plaćanje poreza u zemljama u kojima posluju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potrošio je tri godine ne bi li pronašao zajednički jezik s velikim tehnološkim tvrtkama koji bi osigurao da tvrtke redovito plaćaju porez u zemljama u kojima posluju, ali i surađivale s vladama na borbi protiv govora mržnje na internetu, očuvanju privatnosti i ostalim izazovima koji se pojavljuju.

Macronova administracija od tvrtki je zatražila da se pridruže novoj inicijativi "Tech for Good Call" (Tehnologija za dobrobit), koja bi trebala oblikovati pravila i principe za svijet nakon pandemije COVID-19, javlja Zimo.

Iako je inicijativu potpisalo čak 75 direktora tehnoloških kompanija, među kojima i Googleov Sundar Pichai, Facebookov Mark Zuckerberg i Microsoftov Brad Smith. Oni su se svojim potpisom obvezali, među ostalim, da će "pravedno pridonositi porezima u zemljama u kojima posluju", spriječiti širenje "materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece, ekstremistički ili teroristički sadržaj na internetu" te dati podršku "ekološkoj tranziciji". Apple i Amazon nisu im se željeli pridružiti.

Francuski dužnosnici napomenuli su kako pregovori s Appleom još uvijek traju, tako da postoji šansa da se ta američka kompanija pridruži inicijativi, dok se Amazon jednostavno nije želio pridružiti.

Iako potpisivanjem nove inicijative tvrtke nisu zakonski obavezne slijediti dogovorene smjernice, Francuzi planiraju te potpise koristiti kako bi velike tehnološke tvrtke doveli za stol i potaknuli pregovore o globalnom reguliranju njihovog poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close