Nokia G20

Oduševljeni prosječnim

Ipak, pomalo smo se svi razmazili flagship telefonima, ajfonima i pikselima i galaksijima i šaomijima... zaboravili smo što nam je uistinu bitno kod pametnih telefona, da uvijek imaju dovoljno pune baterije i da rade sve što im zadamo, bez pogovora.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 10. 2021. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući strpljenju prijatelja iz Nokia BiH protekla dva tjedna smo se družili s modelom G20. Morali smo nešto duže jer teško je bilo pronaći jednu specifikaciju po kojoj se ovaj mobitel ističe među masom istih mobilnih uređaja na tržištu.

Nokia G20 nije najjeftinija. Ali nije preskupa, taman zadovoljavajući odnos cijene i kvaliteta. Ovaj uređaj nije ni najjači na tržištu, dapače, prilično štedljivi MediaTek procesor, ali ni mediaTek nije više što je nekad bio, trom i kilav, to je danas prilično sposobna zvjerčica. Baterija nije isto ništa posebno, ali umalo sam izgubio punjač u dva tjedna, toliko rijetko sam je punio. U paketu s mobitelom dođe punjač, to je krasno čuti danas. A znala je dva dana raditi i da još ne kuka pred spavanje. A nije da se nisam igrao, doduše, malo starijih igrica.

Nije bilo dana da me tko u uredu, na kavi ili čisto neki poznanik u prolazu nije upitao: ej, a koji je to simpatični mobitel? I istina, iako je pozadina Nokia G20 rađena od plastike i ekran je 720p, nitko to nije uspio primijetiti. Naprosto, veliki LCD ekran i pozadina koju ne morate sakrivati nekakvom silikonskom maskom, prilično privlačan dojam. A ozbiljniji korisnici mobilnih uređaja znaju da je Nokia oduvijek imala najbolje polikarbonate, ah onaj N9, i dan-danas slinimo nad njim.

Prilično prosječan, ali iskreno  dopadljiv mobitel, možda mu je to i glavna odlika.

Google pod haubom

Zvučnik je osrednji. Jedan jedini. Ali zato što je čitav sustav zamišljen da ugodno razgovarate. Niti jedan zvuk u telefonskom razgovoru nije ostao nerazumljiv, što se zna dogoditi današnjim nabrijanim flagship telefonima sa stereo, ultra bas i Atmos ozvučenjima. Ono, podbace na osnovnom, a to je kvaliteta mikrofona i zvučnika, dakle razgovora telefonom.

A Nokia G20 i tu je korak ispred. Većina Android telefona je u proteklih godinu dana izgubila mogućnost snimanja telefonskih poziva, zbog odluka Europarlamenta i američkih vlasti, zbog odluka Google developera itd. Nokia G20 suradnju HMD Global s Googleom je tu odlučno iskoristila. Snimanje razgovora počinje se jednostavnim klikom na ikonu na ekranu, obje strane tada čuju prodornu poruku na engleskom jeziku da se nastavak razgovora snima, a po završetku razgovora snimku je moguće preslušati kroz povijest poziva, otud je proslijediti ili što već činite s njima. Savršena opcija svima vama koji radite kao novinari, razgovarate s bankom ili odvjetnikom, pa čak i želite upamtiti nečiji broj telefona u pokretu ili najjednostavnije – zapamtiti što je supruga rekla da kupite u supermarketu, dok se vi mučite s pronalaskom praznog parkirališta.

Kad kažem u suradnji s Googleom, podsjetimo da Nokia kroz Android One program nudi dugoročnu softversku nadogradnju, a ta softverska nadogradnja je takva da je u 10 dana korištenja Nokia G20 imala tri ažuriranja sustava. I bezbroj sitnih ažuriranja aplikacija koje se srećom mogu postaviti i ostaviti na automatskom ažuriranju.

MediaTek može?!

U pogledu hardwarea (čvrste elektronike) spomenuh već da je tu MediaTek MT6765G i riječ je o tek prosječnom procesoru, ali prosječnom u današnjem vremenu kada prosječni procesori vrte umjetnu inteligenciju, virtualnu stvarnost, a mogu i raditi kao prevoditelj dok igrate igrica s prijateljima iz Singapura ili ne znam otkuda. Dakle, sasvim solidna spravica od osam jezgri, uz 4GB radne memorije i pristojnu količinu prostora za spremanje sličica, a ako vam odabrani model nije dovoljno, ogromna je i ladica u Nokiji: dvije nano SIM kartice i ona jedna za dodatnu MicroSD memorijsku karticu.

Da je ovaj elektronski paket dovoljan za zahtjevne zadatke, spomenut ću samo da je glavna kamera ona od 48 megapiksela, dakle nimalo bezazlena. Istina, nas razmažene flagshipima slike nisu oduševile, čisto su prosječne, pogotovo noću, ali ne sumnjamo da je najveći problem ovdje u softveru, a ne u lećama i čipovima. Nekakve su isprane i zahtijevaju dodatnu obradu za objavljivanje. Dakle, uz umjetnu inteligenciju slike se vremenom popravljaju i dotjeruju, a i uz brojna ažuriranja sustava, pitanje je vremena kada će i fotografije dobiti nadogradnju. Jer čak i uz bok ostalim Nokijama, ova pomalo zaostaje. Što možete provjeriti u priloženim fotografijama.

Foto: Bljesak.info / Nokia G20 Test
Foto: Bljesak.info / Nokia G20 Test

Tek prosječni MediaTek odlično se nosi i sa zahtjevnim zadatcima. Osam jezgri ipak nije malo, bilo da se radi o teškim prebacivanjima dokumenata na neki server poduzeća, dijeljenju Interneta kolegi na kavi ili žvakanju igrica – ovdje  je olakšica i prilično niska rezolucija za današnje potrebe. Ali zato su tek rijetke igre otkazale poslušnost na ovom uređaju. Naravno, napominjem, uvijek uz nešto manje detalja, ali igrivo, uz tek poneki propušteni frame u sekundi tu i tamo.

Zaključak

Na kraju, ako je sve zadatke Nokia G20 odradila sasvim uspješno, nimalo ispodprosječno, što je onda njezina mana? Njezina jedina mana je prosječnost. Ali ujedno i njezina najveća vrlina. Već je moguće pronaći ovaj mobitel po cijeni od 300-tinjak maraka, još uz kakvu lijepu ponudu operatera, odlična cijena za dobiveno.

Jer vaši mama ili tata sigurno neće primijetiti izgubljene frameove u igricama, ali cijenit će osam jezgri kad pregledavaju PDF iz banke. Ili se odluče svađati s operaterom pa uključe još i snimanje poziva. Vaši najmlađi neće primijetiti bljedunjave slike koje nisu na razini ostalih Nokia uređaja jer mogu se igrati brojnih Android igrica, skromne rezolucije, ali ipak ogromnog ekrana.

A svi oni koji budu izdvajali novce za ovaj uređaj, sebi ili nekome drugome, cijenit će da Nokia G20 malo koga razočarava, a ipak ostavi dovoljno mjesta u proračunu i za dodatne markirane hlače ili zimsku jaknu. Jer ipak, pomalo smo se svi razmazili flagship telefonima, ajfonima i pikselima i galaksijima i šaomijima... zaboravili smo što nam je uistinu bitno kod pametnih telefona, da uvijek imaju dovoljno pune baterije i da rade sve što im zadamo, bez pogovora.

Kopirati
Drag cursor here to close