Budućnost u koju vrijedi ulagati

Luka i Marin iz Mostara svojim inovacijama lagano osvajaju svijet

Inovacija Pametni kiosk/terminal,koji nudi besplatan WiFi za građane, digitalizira rute za autobuse, daje informacije o gradu te prikazuje digitalne oglase, samo je jedan od niza njihovih uspjeha.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 11. 2019. u 09:41 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mnogi misle da smo mladi i da nismo spremni na zahtjevne poslove, no ipak smo postali najmlađi osnivači vlastite firme, realizirali hardvreski projekt i planiramo ih razviti što više'', govore za Bljesak.info Luka Vučina i Marin Bevanda pobjednici 24-satnog hackathona u SPARKU na Festivalu inovacija.

Budućnost u koju vrijedi ulagati

Luka i Marko svojim inovativnim idejama dokazali su da Mostar ima budućnost u koju vrijedi ulagati.

Inovacija Pametni kiosk/terminal, koji nudi besplatan WiFi za građane, digitalizira rute za autobuse, daje informacije o gradu te prikazuje digitalne oglase, samo je jedan od niza njihovih uspjeha. To je ekološki prihvatljiv projekt kojim bi se grad Mostar modernizirao, a pomogao bi i u turističkoj promociji grada.

Za realizaciju ovog projekta trebalo im je 'samo' 24 sata.

''Ideja pametnog kioska nastala je prilikom razvoja sličnog proizvoda koji je naš tim razvijao sa startup-om Adictad.  Pametni kiosk je napravljen kao minimalna verzija onoga što smo zamislili. Budući da je razvoj trajao 24 sata nismo imali dovoljno vremena da napravimo proizvod koji je spreman za proizvodnju'', objašnjavaju dodajući kako bi u samo nekoliko mjeseci mogli realizirati čitav projekt upravo onako kako je zamišljen.

Foto:Facebook / Luka Vučina i Marin Bevanda pobjednici na 24-satnom hackathonu u SPARKU

Na natjecanju je bilo jako dobrih ideja i nisu se nadali prvom mjestu. ''Timovi su bili jako dobri u realizacijama ideja, svi su izvrsni programeri i dizajneri. Kriterij žirija nije nam poznat. Kako smo uspjeli saznati, žiri je izabrao ideje koje se najbrže mogu implementirati u gradu Mostaru'', objašnjavaju.

Tijekom natjecanja imali su i nekih sitnih problema. Dosta muke zadavao im je obični šaraf. ''Imali smo malih problema s TV-om i povezivanjem s raspberrypi-em ali smo sve brzo riješili. Rekao bih da je najveći problem bio šaraf koji nismo mogli odviti jer je 'izgubio'' svoj navoj'', objašnjavaju kroz smijeh.

Projekt Rubico

Ovo nije njihov prvi projekt. Iza njihovog tima stoji i projekt Rubico, koji su podržali mnoge kompanije iz BiH, poput HT Eroneta, NSofta, Feal, TEM Mandeks i dr. Rubico je pametni privjesak s kojim se nikada nećete naći u situaciji da vam je baterija na mobitelu prazna ili s “out-of-memory” statusom. Kako? Jednostavno otvorite aplikaciju i snimate direktno na vaš privjesak.

Iako u svijetu ima sličnih proizvoda, oni su otišli korak dalje i s prijateljem Robertom Rozićem smislili gadžet koji će se lako nositi u džepu i dati dovoljno energije da korisnici prežive dan bez korištenja utičnice.

Amplius electronics

Ovi mladi inovatori najmlađi su poduzetnici i osnivači vlastite firme Amplius electronics, koja je slučajno osnovana na rođendan slavnog Nikole Tesle. Uz to, također su i nastavnici elektronike i informatike u Centru za tehničku kulturu Mostar gdje su i započeli svoje prve korake iz elektronike, robotike i informatike.

''CTK je super za osnovnoškolce i srednjoškolce kako bi se uputili u sve mogućnosti STEM-a. Mnogo toga mogu naučiti od predavača, koji imaju iskustva u svojim oblastima'', govore Marin i Luka, koji su se danas vratili CTK-u, ali kao predavači.

''Želimo prenijeti svoje znanje na buduće generacije, pa ukoliko želite upisati djecu da nauče nešto od nas znate gdje se možete javiti'', poručili su.

U budućnosti svoju kompaniju Amplius electronics vide kao tvrtku koja zapošljava veliki broj ljudi, pruža šanse mladim ljudima željnim dokazivanja.

''Nadamo se da ćemo dobiti priliku da pokažemo što sve možemo napraviti.  Trenutni plan je da ostajemo tu i ne odustanemo od svojih ciljeva, jer kad nešto pokreneš to moraš završiti u stilu kakav si imao od samog početka'', poručuju ovi mladi inženjeri.

Kopirati
Drag cursor here to close