Mobilne mreže pete generacije

Ericsson podigao prognozu globalnih pretplata na 5G usluge

"Unatoč neizvjesnosti koju uzrokuje pandemija pružatelji usluga nastavili su s pripremama za prijelaz na 5G i u međuvremenu je više od 75 posto njih najavilo uvođenje komercijalnih 5G usluga", bilježe u Ericssonu.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 06. 2020. u 06:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preplate na usluge u mobilnim mrežama nove generacije 5G porast će u 2020. godini znatno snažnije no što se očekivalo zahvaljujući ubrzanom širenju tehnologije u Kini, procijenio je u utorak švedski proizvođač opreme Ericsson.

Do kraja godine broj globalnih pretplata na usluge u mrežama 5G dosegnut će 190 milijuna, izračunali su u Ericssonu, gotovo udvostručivši dosadašnju procjenu prema kojoj su trebale dosegnuti 100 milijuna.

Glavni je razlog ubrzani razvoj tehnologije 5G u sjeveroistočnoj Aziji, ističu u Ericssonu, izdvajajući izgradnju mreže koja bi trebala pokrivati veliki dio Kine, te poboljšanje infrastrukture u Južnoj Koreji i uvođenje komercijalnih 5G usluga u Japanu.

"Do kraja 2020. godine broj pretplata u toj regiji trebao bi se približiti 170 milijuna", navode u polugodišnjem Izvješću o mobilnosti.

U drugim dijelovima svijeta uvođenje novih usluga odgođeno je zbog pandemije koronavirusa.

"U Europi je, primjerice, odgođeno nekoliko aukcija dijelova radiofrekvencijskog spektra pa se u kratkoročnoj perspektivi očekuje sporiji rast pretplata na 5G."

Prognoze pretplata na 5G u Sjevernoj Americi u 2020. i 2021. godini blago su podignute, a potvrđene su one o broju pretplata u toj regiji i u Sjevernoj Americi u 2025. godini.

Ukupno bi u svijetu u 2025. godini broj pretplata na usluge u mrežama 5G trebao dosegnuti 2,8 milijardi, odnosno oko 30 posto ukupnih pretplata na mobilne usluge, procjenjuju u Ericssonu.

U studenom prošle godine očekivali su 2,6 milijardi pretplata, što bi odgovaralo oko 29 posto ukupnih pretplata.

"Unatoč neizvjesnosti koju uzrokuje pandemija pružatelji usluga nastavili su s pripremama za prijelaz na 5G i u međuvremenu je više od 75 posto njih najavilo uvođenje komercijalnih 5G usluga", bilježe u Ericssonu.

Tehnologija 4G dominirat će u mobilnim uslugama do 2025. godine, naglašavaju, predviđajući 5,1 milijardu pretplata u 2022. godini te 4,4 milijarde u 2025. godini.

Nova će tehnologija (5G) ipak u 2025. nositi gotovo polovinu mobilnog podatkovnog prometa, procjenjuju.

Kopirati
Drag cursor here to close