Robotski pas

Energy Dog uči od ljudi i zaposlenicima olakšava svakodnevni rad

''Energy Dog uči od ljudi, pruža vrijedne spoznaje, a našim zaposlenicima olakšava svakodnevni rad i čini ga sigurnijim. Na taj način svoje znanje mogu usmjeriti na složene aktivnosti''
Sci-Tech / Tehnologija | 30. 05. 2022. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bečko gradsko poduzeće za snabdijevanje energijom "Wien Energie" je prvo poduzeće u Europi koje je dobilo četveronožno pojačanje u vidu psa robota. Energy Dog, kako ga od milja nazivaju zaposlenici će više puta dnevno obilaziti elektranu Simmering, najveću u Austriji, te locirati i prijavljivati kvarove.

Robot težak oko 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, među kojima i termografskom kamerom, akustičnim i senzorom mirisa. Može obići i provjeriti postrojenje za oko 90 minuta, prepoznati izvore opasnosti poput curenja plina u ranoj fazi i tako značajno povećati sigurnost zaposlenika. U rizičnim situacijama zaposlenici više ne moraju sami ulaziti u opasno područje, već mogu koristiti robota za sigurno i precizno definiranje kvarova te njihovo rješavanje. Pridonijet će i sigurnom snabdijevanju električnom energijom za više od 800.000 domaćinstava u Beču.

''Energy Dog uči od ljudi, pruža vrijedne spoznaje, a našim zaposlenicima olakšava svakodnevni rad i čini ga sigurnijim. Na taj način svoje znanje mogu usmjeriti na složene aktivnosti'', objašnjava direktor poduzeća Karl Gruber.

Pametni robo-pas ne laje bez razloga. Već u ranoj fazi prepoznaje odstupanja od normalnog funkcioniranja i po potrebi ih prijavljuje glavnoj kontrolnoj sobi. Od proljeća 2023. robot bi trebao raditi 24 sata dnevno i provoditi potrebne kontrolne obilaske postrojenja. Trenutno prolazi kroz obuku, a znanjem ga hrane stručnjaci iz operativnih pogona postrojenja bečkog preduzeća. Na temelju podataka koje robot prikupi razvijaju se matematički modeli, a umjetna inteligencija uči kako sistemi funkcioniraju u normalnom načinu rada.

Energy Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Pametne AR naočale pomažu tehničarima u radu pružajući im relevantne podatke u stvarnom vremenu kako bi mogli procijeniti situaciju. Digitalizacija i mjere za postizanje ciljeva energetske tranzicije uveliko mijenjaju zanimanja u energetskom sektoru, a nove tehnologije neće zamijeniti ljude, već će im pomoći u obavljanju posla.

Projekat je financiran iz sredstava Fonda za inovacije bečkog gradskog koncerna ''Wiener Stadtwerke''. U njegovoj implementaciji sudjelovale su kompanija ''Smart Inspection'' te američka tehnološka kompanija ''Boston Dynamics'' koja je razvila model robotskog psa, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close