Smanjenje zloupotreba

2018. bit će prekretnica za zaštitu podataka u Europi

Polovina europskih korisnika interneta strahuje od zlouporabe osobnih podataka.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 01. 2018. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobni podaci, ali i privatni podaci građana nalaze se svugdje oko nas. Od naših pametnih telefona, računala, nosivih uređaja pa do naših novčanika u kojima nosimo pregršt različitih kartica. No, iako znamo da pohranjujemo podatke na ta mjesta, rijetko razmišljamo o zaštiti tih podataka.

U Europi je zaštita podataka temeljno pravo, a u Europskoj komisiji odlučni su da to pravo i zaštite. Upravo zbog toga, ističu kako će 2018. biti prekretnica za zaštitu podataka u Europi.

Naime, u svibnju 2018. na snagu stupaju osuvremenjena pravila EU-a o zaštiti podataka. Radi se o GDPR-u odnosno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka, setu pravila koja će uvelike utjecati na naše pravo na zaštitu osobnih podataka, javlja Zimo.co.

Budući da je do primjene novog propisa ostalo nešto više od sto dana, EK je donijela smjernice za nacionalna tijela za zaštitu podataka, nacionalne uprave i poduzeća kako bi se uspješno pripremili. Osim toga, EK će provoditi aktivnosti podizanja osviještenosti čiji je cilj da Europljani budu upoznati sa svojim pravima.

Europljani će uskoro steći nova prava. Zahvaljujući pravu na jasne i razumljive informacije gospodarski se subjekti više neće moći skrivati iza pravno zamršenih rečenica kako bi dobili naš pristanak. Prenosivost ili pravo na prijenos osobnih podataka s jedne usluge na drugu novo je pravo koje vam olakšava promjenu pružatelja usluge. Pojašnjena su postojeća prava kao što je pravo na zaborav, ističu iz EK.

Jedna od glavnih novina vezana je uz ponašanje tvrtki u slučaju zlouporabe osobnih podataka korisnika. Naime, polovina europskih korisnika interneta strahuje od zlouporabe osobnih podataka. Ako osobni podaci kojima raspolaže neko poduzeće postanu izloženi zbog kibernapada, to poduzeće mora o tome obavijestiti nadležna tijela i svoje korisnike u roku od 72 sata.

Također, kad god osobni podaci prelaze granice i zaštita putuje s njima. Ako neko poduzeće prikuplja podatke u Europi, a analizira ih u inozemstvu, morat će se pridržavati europskih standarda.

U siječnju 2017. Komisija je predložila i usklađivanje pravila o elektroničkim komunikacijama (ePrivatnost) s novim normama Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka. Potom je u rujnu 2017. predložen novi skup pravila za upravljanje slobodnim protokom neosobnih podataka u EU-u. Zajedno s postojećim pravilima o osobnim podacima novim će se mjerama omogućiti pohrana i obrada neosobnih podataka diljem Unije kako bi se povećala konkurentnost europskih poduzeća i modernizirale javne službe. Oba prijedloga još trebaju prihvatiti Europski parlament i države članice.

Europska unija s ponosom preuzima ulogu predvodnika koji postavlja visoke standarde zaštite podataka diljem svijeta. I na međunarodnoj razini odlučno ćemo promicati svoje vrijednosti u pogledu zaštite podataka. Naša gospodarstva uvelike ovise o međunarodnom protoku podatka. Već smo 2016. uveli europsko-američki sustav za zaštitu privatnosti kojim se olakšava razmjena podataka sa SAD-om. S Japanom upravo završavamo pregovore o formalnim koracima kojima će se omogućiti slobodan protok osobnih podataka između EU-a i Japana. To su primjeri u kojima se potpuno poštuju naši standardi zaštite podataka, a istodobno se olakšava trgovina, ističu iz EK

Kopirati
Drag cursor here to close