Otrkiće Australaca

Znanstvenici pronašli neobičan objekt koji se okreće u Mliječnom putu

Objekt je udaljen 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, izrazito je svijetao i ima izuzetno jako magnetno polje.
Sci-Tech / Svemir | 27. 01. 2022. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australski znanstvenici tvrde da su otkrili nepoznati objekt, kakav do sada nije viđen, a koji se okreće u Mliječnom putu.

Ovaj objekt nema sličnosti ni sa čim što je do sada znanstvenicima bilo poznato, a otkrio ga je prvo student Univerziteta Curtin Honors Tyrone O'Doherty, koji je primijetio ogromno oslobađanje radio energije u trajanju od pune minute svakih 18 minuta.

On je koristio teleskop i novu tehniku koju je sam razvio, a inače je bio dio tima, koji je predvodila astrofizičarka Natasha Hurley Walker, sa čvorišta Sveučilišta Curtin, Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije.

U svemiru su često dokumentirani objekti koji pulsiraju, uključuju se i i isključuju, međutim kako tvrde istraživači, ne događa se često da se nešto pali na minut svakih 18 minuta.

"To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je pomalo sablasno za astronoma jer na nebu ništa nije poznato da tako funkcionira", rečeno je u priopćenju za medije Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije.

Objekt je udaljen 4.000 svjetlosnih godina od Zemlje, izrazito je svijetao i ima izuzetno jako magnetno polje.

Teorije o tome što bi objekat mogao biti uključuju neutronsku zvijezdu ili "bijelog patulja" - termin koji se koristi za ostatke kolabirane zvijezde, prenose agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close