Mostar

Žene su diskriminirane od prve religijske knjige do danas

Sci-Tech / Svemir | 26. 09. 2017. u 17:07 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol pod nazivom “Žena u svetim knjigama: diskriminirana ili ravnopravna?” održan je danas u Hotelu Ero u organizaciji udruženja "Forma F" iz Mostara.

Organizatori su naglasili kako ovim okruglim stolom žele aktualizirati raspravljanja o ženskom pitanju sagledavanju i vrednovanju međusobnih odnosa spolova sukladno najnovijim društvenim i teološkim spoznajama.

„Žena je diskriminirana. Treba razmišljati o tome kada su religijske knjige nastale i da je to bilo vrijeme patrijarhata i da to i dalje traje ali ne istim intenzitetom i bilo je nemoguće da žena u tim knjigama govoreći o judaizmu da ne bude diskriminirana. Sve religijske knjige do sad su interpretirali muškarci, i postoji jedna jaka feministička struja koja pokušava sad da sve te knjige interpretira na jedan ženski način“, kazala je Elma Softić- Kaunitz generalna tajnica Židovske općine u Sarajevu, te dodala kako je ovo jedan jako zanimljiva i intrigantna tema i kako je važno o ovome govoriti.

U današnjem društvu diskriminacija žena je vidjeljiva prvenstveno u poslovnom svijetu.

„Unatoč zakonima i svim nastojanjima da se ženama daju jednake mogućnosti u svim segmentima društva kao i muškarcima, još uvijek je prisutna diskriminacija, pogotovo kod zapošljavanja i više nije pitanje jeli mlada ili nije, ako je mlađa osoba reproduktivne dobi onda je to strah od roditeljskog odsustva ili ako je starija osoba preko 35 godina recimo, onda nije dovoljno atraktivna. U području rada i zapošljavanja zasigurno je najveća stopa diskriminacije žena“ kazala je Mirjana Penava, predsjednica udruženja „Forma F“ iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close