Nema ugovora

Zbog Bezosove tužbe povratak na Mjesec mogao bi biti dodatno odgođen

Jeff Bezos smatra kako je i njegova svemirska kompanija Blue Origin trebala dobiti ugovor za razvoj letjelice za slijetanje na Mjesec.
Sci-Tech / Svemir | 17. 08. 2021. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojavili su se novi problemi za NASA-inu misiju povratka na Mjesec te je sve manja vjerojatno da će krajem 2024., kako je to prvotno planirano, ljudska noga ponovno hodati površinom zemljina satelita.

Nakon što je jedan izvještaj otkrio kako nova svemirska odijela na kojima se godinama radi i na koja će se potrošiti više od milijardu dolara neće biti spremna na vrijeme, novi problem pojavio se nakon tužbe Blue Origina.

Svemirska kompanija Jeffa Bezosa s još dvije kompanije (jedna je Muskov SpaceX) natjecala se za ugovor izgradnje letjelice koja bi astronaute trebala odvesti na površinu Mjeseca.

Iako se činilo da bi NASA mogla odabrati dvije kompanije koje bi neovisno jedna o drugoj izgradile letjelicu za slijetanje, zbog nedostatka financija odlučila se samo za SpaceX i Muskovoj kompaniji dodijelila ugovor težak skoro 3 milijarde dolara.

U okviru tog ugovora SpaceX mora napraviti dvije letjelice - jednu koja će se testirati bez ljudi, a drugu u kojoj će letjeti posada.

NASA-ina odluka o odabiru samo jedne kompanije bila je prilično iznenađujuća jer je američka agencija za svoj Commercial Crew Program također odabrala dvije kompanije, što se pokazalo odličnom odlukom.

Naime, dok je SpaceX odlično obavio svoj posao, Boeing kasni za Muskovom kompanijom skoro dvije godine te i dalje nisu riješili tehničke probleme s kapsulom Starliner, javlja Zimo.

Bezosova je kompanija reagirala odmah u travnju kada je tužila NASA-u Uredu državne odgovornosti, no kada su nedavno iz tog ureda objavili da odluka o odabiru SpaceX donesena zakonito, Bezos je odlučio otići korak dalje te je ovaj tjedan Blue Origin podnio tužbu američkom federalnom sudu u kojoj se tvrdi da je NASA pogrešno procijenila njihov prijedlog o letjelici za slijetanje na Mjesec.

Na The Vergeu kažu kako je već prvi protest usporio SpaceX u realizaciji ugovora, a tužba federalnom sudu mogla bi ponovno zamrznuti izvršavanje ugovornih obveza i razvoj letjelice.

Naime, iz Blue Origina od suda traže pauziranje izvršavanja ugovora do konačne sudske odluke, a ako sudac udovolji tim zahtjevima, to bi se moglo odraziti na novo kašnjenje programa Artemis.

Kopirati
Drag cursor here to close