Cassini

VIDEO | Poljubac za zbogom u Svemiru

Sci-Tech / Svemir | 15. 09. 2017. u 09:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svemirska sonda Cassini, koja je 13 godina oblijetala Saturn, istraživala ga i poslala bezbroj naučno važnih fotografija, završava svoju misiju i bit će uništena.

Cassini je istraživao Saturn, šestu planetu Sunčevog sustava, i njegova 62 mjeseca od 2004. godine.

Letjelica se našla na ruti prema velikoj planeti nakon što je 11. rujna posljednji put proletjela pored Titana, Saturnovog najvećeg mjeseca, prenijela je Srna.

Ovaj posljednji susret nazvan je "poljupcem za zbogom" i riječ je o nužnom završnom koraku misije.

Leteći na visini od 119.049 kilometara nad Titanom, svemirska sonda spustila se u nižu orbitu.

Za 13 godina provedenih u Saturnovom sistemu, Cassini je 127 puta obletio njegov satelit Titan, a poslao je i lendera Huygensa, koji je dao prve površinske snimke ovog mjeseca.

Tijekom godina, Cassini je proučavao složenu atmosferu Saturna i njegovog satelita, promjene godišnjih doba, te jezera tekućeg metana.

Svemirska sonda Cassini je sada na putanji koja ga vodi pravo u samo jezgro Saturna.

Sonda će biti uništena kako bi se izbjegla potencijalna kontaminacija Saturnovog sustava mikroorganizmima sa Zemlje, koji su možda ušli u letjelicu.

Znanstvenici posebno ne žele kontaminirati Saturnov mjesec Encelad, jer se tamo ispod leda nalazi topli ocean, koji ima hidro termalne aktivnosti.

Analiza Encelada bila je moguća zahvaljujući Cassinijevom letu kroz oblak tekućine koji je izbačen gejzirom s južnog pola ovog ledenog mjeseca.

Danas, 15. rujna, Encelad će se obrušiti prema Saturnu, pa će se ova misija tako završiti, navode znanstveni portali.

Kopirati
Drag cursor here to close