Gledajte gore

Veliki asteroid ovoga tjedna prolazi pored Zemlje

Iako ne prijeti da bi se mogao sudariti s nama, ovaj asteroid poprilično je velik i proći će ne tako daleko od Zemlje, pa će ga iskusniji amaterski astronomi moći vidjeti svojim teleskopima.
Sci-Tech / Svemir | 17. 01. 2022. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od većih filmskih hitova posljednjih mjeseci, Netflixov Don't Look Up, u javnost je vratio temu mogućeg sudara Zemlje i nekog opasnog velikog nebeskog tijela, pa je logično da se mnogi sada više zanimaju za ovakve pojave.

I sada, kao naručen – ovoga tjedna u Zemljinu će blizinu navratiti veliki asteroid zbog kojeg bi neki mogli poslušati savjet znanstvenika iz ovog filma i zaista – pogledati gore.

Asteroid ne baš zvučnog imena (7482) 1994 PC1 kameni je asteroid iz skupine Apollo, a za njega znamo od 1994. godine. Ni po čemu on nije poseban, ali ga znanost klasificira kao potencijalno opasnoga za Zemlju, jer je veći od 140 metara, a orbita ga može dovesti na manje od 7,5 milijuna kilometara od Zemlje, prenosi Bug.

Upravo jedan ovakav "bliski susret" dogodit će se narednoga utorka, 18. siječnja, kada će ovaj asteroid, inače širok oko 1,1 kilometra, proći pored nas na udaljenosti od oko 1,9 milijuna kilometara.

Ono što je zanimljivo u ovom slučaju jest činjenica da će, zbog svoje veličine, blizine i albeda od 0,2, asteroid (7482) 1994 PC1 ovoga tjedna biti vidljiv putem teleskopa, čak i onih amaterskih.

Astronomi procjenjuju da će mu, u najpovoljnijim uvjetima za promatranje, prividna magnituda biti oko 10,3. To znači da će reflektirati dovoljno svjetlosti da bi ga i iskusniji astronomi amateri mogli vidjeti i snimiti. Detaljnije upute za promatrače možete pronaći ovdje.

(7482) 1994 PC1 ne navraća često u blizinu Zemlje. Zadnji njegov prolazak dogodio se u siječnju 1933. godine, kada se procjenjuje da je pored Zemlje prošao na udaljenosti od 1,1 milijuna kilometara.

Sljedeći puta u naše će krajeve navratiti u siječnju 2105. godine, kada će nas "promašiti" za oko 2,3 milijuna kilometara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close