Pomoć tehnologije

Umjetna inteligencija otkrila 50 novih planeta u starim podacima

Astronomi su uspjeli automatizirati algoritme umjetne inteligencije kako bi u starim podacima koje je prikupio svemirski teleskop Kepler pronašli znakove 50 novih mogućih egzoplaneta.
Sci-Tech / Svemir | 27. 08. 2020. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U znanstvenom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society objavljen je rad koji spaja astronomiju i tehnologiju.

Naime, znanstvenici britanskog sveučilišta Warwick izradili su algoritam umjetne inteligencije koji je u stanju pretraživati velike setove podataka dobivenih sada već umirovljenim NASA-inim svemirskim teleskopom Kepler, i u njima tražiti znakove koji mogu upućivati na postojanje planeta u orbitama oko drugih zvijezda.

Prvi je ovo puta da su astronomi upogonili ovakvu tehnologiju zasnovanu na strojnom učenju da im pomogne u traganju za egzoplanetima, javlja Bug.

Osim analize podataka i traganja za signalima koje planeti ostavljaju kada prolaze ispred zvijezda, ovaj sustav umjetne inteligencije "naučio" je razlikovati prave signale od lažno pozitivnih, te izračunati vjerojatnost da je svaki od primijećenih signala zaista planet.

Prednost korištenja AI algoritma u ove svrhe jest u njegovoj brzini naspram ljudskog rada.

Nakon što su sustav istrenirali na podacima koje su obradili ljudi, pustili su ga da pregleda i podatke u kojima se nalaze još nepotvrđeni signali tranzita planeta – i tako je došlo do otkrića čak 50 novih planeta, s visokom vjerojatnošću potvrđivanja.

Otkriveni planeti raznih su vrsta, od divova čak i većih od Neptuna, pa do onih manjih od Zemlje, s orbitama kraćima od jednog dana, pa sve do onih koji oko matične im zvijezde orbitiraju u ciklusima dugim preko 200 dana. Svi oni otkriveni su i potvrđeni automatski, s manje od 1% vjerojatnosti da se radi o lažnom pozitivnom rezultatu.

Isti algoritam mogao bi se početi koristiti u analizi novog naprednog svemirskog teleskopa TESS, čija je osnovna namjena traganje za egzoplanetima u tranzitu ispred njihovih zvijezda.

Dodatna potvrda otkrića putem AI sustava i brza analiza kandidata za nove planete značajno će ubrzati taj proces.

Kopirati
Drag cursor here to close