Tko je ovde 'pacijent' ?

Talijanski doktor hoće da izvrši operaciju presađivanja glave

Sci-Tech / Svemir | 20. 09. 2017. u 07:09 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvo presađivanje glave ikad, koje se trebalo održati u prosincu 2017. godine, odgođeno je, prenose mediji.

Ruski volonter Valerij Spiridonov, za kojeg je najavljeno da će biti prvi pacijent koji će proći ovu operaciju, odlučio je ipak ne izvrgavati se proceduri.

Spiridonov boluje od bolesti koja troši mišiće i već dvije godine surađuje s talijanskim neurokirurgom prof. Sergijem Canaverom na razvoju procedure.

Nedavno je priznao da neće proći kroz proceduru zato što doktor nije mogao obećati da će ponovno hodati i imati normalan život, ili da će uopće preživjeti operaciju.

Ruski volonter tražit će alternativnu operaciju kralježnice kako bi poboljšao svoj život umjesto podvrgavanja eksperimentalnoj proceduri koju su kritizirali neki istraživači iz znanstvene zajednice.

Neurokirurg Sergio Canavero je najavio za OOOM, kojeg prenosi GeeK.hr, da će se "operacija vjerojatno obaviti na kineskom pacijentu". Također je kazao kako će raditi zajedno sa svojim kolegom dr. Xiaopingom Renom s Medicinskog sveučilišta Harbin u obavljaju operacije u Harbinu u Kini.

Usprkos kritikama koje znanstvena zajednica ima spram njegovih metoda, dr. Canavero i dalje je vrlo optimističan te smatra da će ishodi operacije biti "pozitivni".

Doktor nije htio govoriti o detaljima.

-Kada dođe vrijeme za to, Xiaopingov tim u Kini objavit će službenu vijest. U ovom trenu, mogu samo reći da smo postigli masivni napredak u medicinskim eksprimentima koji je prije tek nekoliko mjeseci izgledao nemoguć. Prekretnica koju smo postigli nesumnjivo će revolucionarizirati medicinu - kazao je dr. Canavero.

U jednoj od svojih nedavnih publikacija, ovaj doktor je ustvrdio da je ponovno spojio leđne moždine devet miševa kao dokaz koncepta za operaciju. Leđne moždine spojene su korištenjem posebne otopine ili "ljepila" koje se zove polietilen glikol (PEG). On vjeruje da će isti materijal pomoći spojiti ljudsku glavu na donirano tijelo.

Dr. Canavero je naime odlučan uspjeti, usprkos kriticizmu drugih znanstvenika.

- Imamo znanstvenike, stručnjake, timove u SAD-u, Južnoj Koreji i Kini koji rade na tome i kad budemo spremni obavijestit ćemo javnost-poručio je dr. Canavero.

Trenutno ne postoji zakazani naknadni datum.

Kopirati
Drag cursor here to close