CIMON

Svemirski asistent nije samo pametan, već prepoznaje i emocije

Znanstvenici koji su radili na razvoju CIMON-a, odlučili, uz umjetnu inteligenciju, ugraditi i onu emocionalnu.
Sci-Tech / Svemir | 08. 12. 2019. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Ilustracija

Kad je CIMON prvi svjetski svemirski asistent otišao na svoju misiju na Međunarodnu svemirsku postaju, glavna mu je zadaća bila pomagati astronautima u izvođenju njihovih svakodnevnih zadataka. No, simpatična lebdeća kugla svidjela se astronautima koji su CIMON-a počeli doživljavati kao člana posade.

Zato su znanstvenici koji su radili na razvoju CIMON-a, odlučili, uz umjetnu inteligenciju, ugraditi i onu emocionalnu.

Novi i poboljšani CIMON-2 već je krenuo na put prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, a osim što će pomoći astronautima u provođenju pokusa i svakodnevnih zadaća, ovaj će put biti i bolje raspoložen, javlja Zimo.

Točnije, opremljen je osjetljivijim mikrofonima, boljim računalom i tehnologijom koja koristi IBM-ovu umjetnu inteligenciju Watsona za analizu tona glasa kako bi što bolje i preciznije mogao odrediti emocije u glasu astronauta.

CIMON-1 dokazao je da može razumjeti ne samo sadržaj, već i kontekst i namjeru koja se nalazi iza izgovorenih riječi, sve zahvaljujući IBM-ovom Watsonu, pohvalio se IBM-ov Matthias Biniok.

CIMON-2 će, osim što prepoznaje emocije, moći i iskazati empatiju kroz odgovore prikladne emotivnom stanju astronauta i trenutnoj situaciji. Tako će, primjerice, prepoznati frustracije u astronautovom glasu ako ne može riješiti neki zadatak i ponuditi mu pomoć ili ohrabrenje.

Planiramo da CIMON-2 ostane na Međunarodnoj svemirskoj postaji do tri godine i bude podrška posadi, pojasnio je Till Eisenberg iz Airbusa.

No, ekipa iz IBM-a, Airbusa i German Aerospace Centra (DLR) ne razmišlja samo kratkoročno. Već rade i na scenarijima u kojima bi CIMON mogao biti od pomoći u budućnosti.

Jedna od mogućnosti je da njegovu umjetnu (i emotivnu) inteligenciju učitaju u oblak kojem bi se moglo pristupiti tijekom putovanja svemirom.

Tijekom puta na Mjesec ili Mars, posada bi se mogla osloniti na virtualnog asistenta temeljenog na umjetnoj inteligenciji i bez trajne veze sa Zemljom, ističe Christian Karrasch iz DLR-a.

Tko zna, možda CIMON postane neizostavan dio svakog budućeg svemirskog broda lansiranog sa Zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close