Izjednačivši sovjetski rekord

SpaceX zaključio godinu rekordnim brojem lansiranja

Čak 42 godine star rekord od 61 uspješnog lansiranja u kalendarskoj godini, tijekom 2022. dostigao je SpaceX, lansiravši svoj Falcon 9 i Falcon Heavy, uz dodatne rekorde u ponovnom korištenju dijelova
Sci-Tech / Svemir | 01. 01. 2023. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privatna svemirska kompanija Elona Muska, SpaceX, nastavlja sa svojim aktivnostima iako se šef u posljednje vrijeme više bavi Twitterom. 30. su prosinca odradili svoje posljednje lansiranje orbitalne rakete Falcon 9 za ovu godinu, lansiravši njome maleni izraelski satelit za snimanje Zemljine površine EROS C3.

Tim je lansiranjem SpaceX izjednačio sovjetski rekord iz 1980. godine, kada je ta zemlja u jednoj godini imala 61 uspješno lansiranje rakete R-7, piše bug.hr.

Rekord za rekordom

SSSR je R-7 lansirao te godine ukupno 64 puta, uz tri neuspješna pokušaja. SpaceX-ov rekord dolazi uz još impresivnih ostvarenja. U 2022. oni su gotovo pa udvostručili broj lansiranja u odnosu na godinu prije, nisu imali niti jedno neuspješno lansiranje tijekom godine, a uspjeli su i vratiti mnoge potisnike za višekratno korištenje.

Lansiranje satelita EROS C3 bilo je ukupno 170. uzastopno uspješno lansiranje rakete Falcon ove kompanije, istom prilikom obavljeno je i 160. spuštanje prvog stupnja te rakete na tlo, a bilo je to i 132. lansiranje s već korištenim i obnovljenim potisnicima. Posebno uzbudljiv kraj godine obilježio je još jedan pionirski pothvat – u samo 31 sat SpaceX je imao zakazana tri lansiranja. Od ukupno 61 lansiranja ove godine, njih 34 bilo je sa svrhom širenja SpaceX-ove vlastite konstelacije internetskih satelita Starlink.

Kad je riječ o planovima za sljedeću godinu, vječno ambiciozni Musk postavio je pred SpaceX plan od čak 100 uspješnih lansiranja tijekom 2023. Novu će godinu otvoriti već 3. siječnja, lansiranjem "rideshare" misije Transporter-6, koja će u orbitu dostaviti čak 114 malenih satelita i drugih orbitalnih letjelica.

Kopirati
Drag cursor here to close