125 milijardi dolara

SpaceX bi mogao postati najvrjedniji startup na svijetu

SpaceX se odlučio za prodaju dionica na sekundarnom tržištu te bi procijenjena vrijednost ove privatne kompanije mogla premašiti 125 milijardi dolara.
Sci-Tech / Svemir | 18. 05. 2022. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk najbogatiji je čovjek na svijetu, a čini se kako će uskoro njegov SpaceX postati i najvrjedniji startup na svijetu. Trenutačno je najvredniji startup Stripe čija procijenjena vrijednost iznosi 115 milijardi dolara, no kako su objavili na Reutersu, vrijednost SpaceX-a mogla bi porasti na više od 125 milijardi dolara.

Cijena dionica na sekundarnom tržištu porasla je s 56 dolara koliko je iznosila u listopadu prošle godine kada je tvrtka procijenjena na 100 milijardi dolara, na 72 dolara koliko iznosi danas.

Na Reutersu kažu kako SpaceX na sekundarnom tržištu nije ponudio nove dionice, no investitorima su dali do znanja da bi to mogli napraviti kasnije ove godine.

Nije poznato koliko će dionica SpaceX staviti na prodaju te bi njihovom prodajom SpaceX mogao doseći spomenutu vrijednost od 125 milijardi dolara, javlja Zimo.

Kako naglašavaju stručnjaci, nije neuobičajeno da privatne kompanije s velikom procijenjenom vrijednosti ponekad ponude svoje dionice na sekundarnom tržištu kako bi osigurali likvidnost za rane investitore i zaposlenike.

Najveći udio u SpaceX-u ima Elon Musk - čak 44 posto kompanije, no ne zna se je li i on među prodavateljima dionica tvrtke. Musk trenutačno pokušava kupiti Twitter po cijeni od čak 44 milijarde dolara (iako je dao do znanja da bi mogao smanjiti ponudu zbog lažnih profila) pa je jasno da mu je novac potreban.

Iz Reutersa su poslali upit SpaceX-u oko prodaje dionica na sekundarnom tržištu, no iz Muskove kompanije (još) nisu odgovorili.

Kopirati
Drag cursor here to close