Veliki planovi za Fedora

Ruski robot mogao bi se "prošetati" Mjesecom?

Fedor je već boravio na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a u budućnosti bi mogao i do Mjeseca.
Sci-Tech / Svemir | 14. 11. 2019. u 23:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ruski robot Fedor

Ruski humanoidni robot, poznatiji kao FEDOR ili Skybot F850, mogao bi igrati zanimljivu ulogu u ponovnom osvajanju Mjeseca. Kako je za ruske medije otkrio Jevgenij Dudorov, izvršni direktor tvrtke Androdnaja Tehnika, koja je i razvila robota, Fedor bi na svoju prvu pravu svemirsku misiju mogao krenuti 2022. godine.

Plan je da Fedor navrati do Međunarodne svemirske postaje i tamo boravi s astronautima, a dugoročno možda se i "prošeta" po Mjesecu.

S vremenom bi takvi roboti mogli biti korišteni i tijekom misija na Mjesecu, ali bi im za to trebalo donje udove zamijeniti kotačima kao što su oni na standardnim mjesečevim vozilima, dodao je Dudorov, prenosi Zimo.

Fedor već iza sebe ima jednu uspješnu svemirsku misiju. Naime, tijekom ovog ljeta boravio je na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Tijekom tog boravka simulirao je popravke na tijelu postaje i pokazao da se dobro snalazi s cijelim nizom različitih alata.

S obzirom na to da Fedorom mogu upravljati ljudi, ali može funkcionirati i autonomno, ruski inženjeri smatraju da bi bio izvrsno rješenje za istraživanje Mjeseca uz bok ljudima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close