Nakon 2024. godine

Rusija najavljuje povlačenje s ISS-a

Iako su SAD i Rusija nedavno potpisale ugovor o zajedničkom prijevozu astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, a suradnja i dalje postoji, ona se neće nastaviti još dugo.
Sci-Tech / Svemir | 27. 07. 2022. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je donijela službenu odluku – povući će se iz projekta Međunarodne svemirske postaje nakon kraja 2024. godine. Ta odluka stiže nedugo nakon što je s čela Roscosmosa smijenjen Dimitrij Rogozin, a na njegovo mjesto instaliran Jurij Borisov.

Nakon odlaska kontroverznog Rogozina, koji je zapadu i NASA-i prijetio čak i rušenjem postaje, činilo se da će se suradnja među partnerima ipak nastaviti.

Prije samo tjedan dana doznalo se da Rusi i Amerikanci namjeravaju tijekom naredne godine dijeliti prijevoz, odnosno zajednički prevoziti posade i ruskim i američkim raketama na postaju, javlja Bug.

Ipak, novi šef Roscomsosa ovoga je tjedna predsjedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu službeno priopćio kako je donesena odluka o izlasku iz zajedničkog projekta Međunarodne svemirske postaje, ali će do tada Rusija ispunjavati sve svoje obveze prema partnerima.

Službene potvrde te vijesti, u obliku najave NASA-i i partnerima o odlasku s ISS-a, za sada nema. Šef NASA-e Bill Nelson izjavio je kako su SAD predane nastavku održavanja ISS-a do 2030. godine, i to u suradnji s dosadašnjim partnerima. Nisu još, kaže, službeno dobili odluku ruske strane. Ipak, u američkoj svemirskoj agenciji već istražuju koje su im opcije u slučaju da se to stvarno dogodi.

Naime, prekidanje suradnje na ovom projektu nije nimalo jednostavno. Partneri su zajednički odgovorni za funkcioniranje postaje, ruski i američki moduli imaju jedinstvene zadaće, neophodne za opstojnost postaje, pa bi gašenje bilo kojeg dijela, ili ukidanje njegovih "usluga" značilo da postaja više ne može normalno funkcionirati.

Primjerice, ruski segmenti, kontrolirani iz Roscosmosa, daju pogon i svojim motorima određuju orijentaciju te održavaju ISS u stabilnoj orbiti. Energiju za rad im daju, pak, američki solarni paneli.

Podsjetimo, aktualni plan za umirovljenje Međunarodne svemirske postaje planira njezino deorbitiranje 2030. godine, ali pretpostavlja i da će SAD imati pristup barem jednoj usporedivoj, komercijalnoj, svemirskoj orbitalnoj postaji do 2028. godine.

Rusi isto tako najavljuju da će do 2024. godine početi sa sastavljanjem vlastite svemirske postaje, što je Borisov potvrdio prilikom objave o povlačenju s ISS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close