Pentagon zabrinut

Svemirski sukob na pomolu; Rusija lansirala protusatelitsko oružje

Rusija je lansirala vjerojatno svemirsko oružje i postavila ga u istu orbitu kao i američki vladin satelit, izjavio je Pentagon.
Sci-Tech / Svemir | 22. 05. 2024. u 18:32 | M.Š. | Bljesak.info
Rusija lansirala 'svemirsko oružje...sposobno za napad na druge satelite'

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji procjenjujemo da je vjerojatno protusvemirsko oružje sposobno za napad na druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti", rekao je glasnogovornik Pentagona, general zračnih snaga Pat Ryder, na tiskovnoj konferenciji u utorak navečer.

Rusko "protusvemirsko oružje" lansirano 16. svibnja postavljeno je "u istu orbitu kao i američki vladin satelit", dodao je Ryder.

Ryder je istaknuo da će Washington nastaviti pratiti situaciju i da je spreman zaštititi svoje interese.

"Imamo odgovornost biti spremni zaštititi i braniti svemirski domen i osigurati kontinuiranu i neprekinutu podršku Zajedničkim i Kombiniranim snagama", rekao je.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, odbio je komentirati izvještaje o lansiranju svemirskog oružja od strane Moskve.

"Ne mogu to komentirati na bilo koji način. Djelujemo apsolutno u skladu s međunarodnim pravom, ne kršimo ništa i više puta smo zagovarali zabranu bilo kakvog oružja u svemiru", rekao je na redovnoj tiskovnoj konferenciji u Moskvi.

"Nažalost, te naše inicijative su odbijene, uključujući i od strane SAD-a."ž

Militariziranje svemira

Ranije u utorak, Moskva je optužila Sjedinjene Države da nastoje militarizirati svemir nakon što su se pridružile drugim članicama Vijeća sigurnosti u odbacivanju ruskog prijedloga o neširenju oružja u Ujedinjenim narodima.

"Oni su još jednom pokazali da njihovi pravi prioriteti u području svemira nisu usmjereni na očuvanje svemira bez oružja bilo koje vrste, već na postavljanje oružja u svemir i pretvaranje svemira u arenu za vojnu konfrontaciju", izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Svjetske sile razmjenjuju optužbe oko militarizacije svemira posljednjih mjeseci.

Predložili su suparničke rezolucije o neširenju oružja u UN-u kao dio ovog sukoba.

Rusija je prošlog mjeseca stavila veto na američku inicijativu, dok je ruski prijedlog propao nakon što je dobio samo sedam glasova podrške, sedam protiv i jedan suzdržan glas u ponedjeljak.

Američki izaslanik Robert Wood rekao je da je ruski prijedlog, koji je pozivao sve zemlje da "poduzmu hitne mjere kako bi zauvijek spriječile postavljanje oružja u svemir", distrakcija i optužio Moskvu za "diplomatsko manipuliranje".

Rekao je da je rusko "vjerojatno" protusvemirsko oružje "vjerojatno sposobno za napad na druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti".

"Rusija je postavila ovo novo protusvemirsko oružje u istu orbitu kao i američki vladin satelit", rekao je u izjavama uoči glasovanja u ponedjeljak.

Nastavak postavljanja protusatelitskog oružja?

"Rusko lansiranje 16. svibnja slijedi nakon prethodnih ruskih lansiranja satelita, vjerojatno protusvemirskih sustava, u nisku Zemljinu orbitu 2019. i 2022. godine."

U veljači, Bijela kuća je izjavila da Rusija razvija protusatelitsko oružje, čije je postojanje potvrđeno nakon što su zakonodavci upozorili na neodređenu, ali ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Svemir je rijetko područje u kojem su dvije zemlje održavale određeni stupanj suradnje unatoč brojnim zapadnim sankcijama i lošim odnosima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Obje zemlje zajedno prevoze članove posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), gdje su njihovi astronauti zajednički stacionirani.

Sukob oko svemirskog oružja između Moskve i Washingtona oživljava prijetnju militarizacije svemira unatoč Ugovoru o svemiru iz 1967. koji zabranjuje zemljama postavljanje "bilo kakvih objekata s nuklearnim oružjem ili bilo kojom drugom vrstom oružja za masovno uništenje" u orbitu ili svemir.

Kopirati
Drag cursor here to close