Samostalni posao

Rusi nastavljaju s vlastitom misijom na Mars

Misija lansiranja europskog rovera s ruskom raketom i ruskim modulom za slijetanje prekinuta je, ali Roscosmos i ESA i dalje imaju ambicije oko Crvenog planeta.
Sci-Tech / Svemir | 22. 03. 2022. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se suradnja ruske svemirske agencije Roscosmos, usprkos nekim izjavama njihova čelnika Rogozina, na projektu Međunarodne svemirske postaje nastavlja po starom, no situacija je prilično drukčija s nekim drugim projektima, kao i sa suradnjom s Europskom svemirskom agencijom (ESA).

Roscosmos i ESA surađuju, odnosno surađivali su na misiji ExoMars u sklopu koje je ruska raketa u drugoj polovici ove godine trebala ponijeti europski rover na Mars.

Zbog cijele situacije, odnosno napada Rusije na Ukrajinu i brojnih sankcija uvedenih Rusima, misija i suradnja europske i ruske svemirske agencije su prekinuti.

Usprkos tome, obje strane nisu odustale od projekta i istraživanja Marsa, no jasno je kako su ESA i Roscosmos suočeni s velikim problemima koji se ne mogu riješiti preko noći.

Nakon objave o prekidu suradnje šer Roscosmosa Dmitry Rogozin rekao je kako će “u bliskoj budućnosti” početi raditi na vlastitoj implementaciji misije na Mars, pri čemu smatra da im za provođenje znanstvenih istraživanja rover uopće neće biti potreban, prenosi Zimo.

Naime, u sklopu misije trebala se koristiti ruska raketa i modul za slijetanje te Rogozin vjeruje kako će to biti dovoljno za istraživanja površine Crvenog planeta.

Što se ESA-e tiče, iz ove su agencije najavili kako će provesti industrijsku studiju koja bi im trebala pokazati kakve su im mogućnosti za provođenje vlastite misije na Mars.

Rogozin sumnja da će nešto moći napraviti bez Rusa, barem u nekom kratkoročnom razdoblju.

Naime, smatra kako će trebati najmanje šest godina da Europska svemirska agencija razvije vlastiti modul za slijetanje pa je jasno koliko će novonastala situacija usporiti planirana svemirska istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close