I to je moguće

Rover Curiosity snimljen iz Marsove orbite

NASA je svojim Mars Reconnaissance Orbiterom snimila fotografiju površine Marsa, a na njoj je vidljiv njihov rover Curiosity koji se penje na brdo Mont Mercou.
Sci-Tech / Svemir | 24. 05. 2021. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika dana NASA-inog HiRise tima ovoga je petka posebno zanimljiva. Dolazi s Marsa, kao i velika većina zanimljivih astronomskih vijesti posljednjih tjedana, no ne tiče se novog rovera Perseverance niti njegovog "kompanjona" helikoptera Ingenuity. Ovoga puta glavni akter je nešto stariji rover, Curiosity, lansiran 2011. godine.

On se trenutačno nalazi na misiji istraživanja brda Mount Mercou, stjenovitog predjela na sjevernom dijelu 5 kilometara visoke marsovske planine poznate kao Mount Sharp, a koju je Curiosity više puta fotografirao izdaleka. Na svojoj lokaciji rover se nalazi na rubu šest metara visoke litice, gdje istražuje sastav stijena.

Upravo iznad ovog područja 18. travnja preletio je NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter, sonda koja se nalazi u Marsovoj orbiti i snima njegovu površinu. To je bila idealna prilika da se dobije fotografija Curiosityja na njegovoj trenutačnoj misiji, pa su je iz NASA-e snimili i objavili.

Fotografiju u punoj rezoluciji možete pogledati ovdje. Njezina rezolucija je takva da širina jednog piksela predstavlja 26 centimetara na površini Marsa, pa je rover Curiosity, tlocrta oko 3x2,7 metara, vrlo dobro vidljiv na ovoj fotografiji. Orbiter ju je snimio s visine od 269 kilometara.

U proteklih devet godina Curiosity je na Marsu prevalio oko 25 kilometara. Nedavno je bušio tlo u podnožju brda i analizirao njegov sastav, a sada će sličnu stvar ponoviti pri vrhu uzvisine Mount Mercou. Znanstvenici žele usporediti sastav stijena s dna i vrha stijene te vidjeti postoje li kakve razlike u kemijskom sastavu, s obzirom na izloženost stijena uvjetima u atmosferi.

Kako izgleda panorama s Mount Mercou, možete vidjeti u ovoj 360° panorami snimljenoj s Curiosityja, javlja Bug.

Kopirati
Drag cursor here to close