Fenomen

Rijetko poravnavanje pet planeta koje ne želite propustiti

Ranoranioci bi u lipnju na noćnome nebu mogli promatrati Merkur, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn. Svi će biti vidljivi prije nego što Merkur nestane u blještavilu izlaska Sunca.
Sci-Tech / Svemir | 06. 06. 2022. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaljubljenike u zvjezdano nebo ovoga mjeseca čeka prava poslastica – poravnanje čak pet planeta. Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tijela opisuje njihovu prividnu blizinu kada se čini, ako ih promatramo sa Zemlje, da se ona nalaze blizu jedno drugome.

Ranoranioci bi u lipnju na noćnome nebu mogli promatrati Merkur, Veneru, Mars, Jupiter i Saturn. Svi će biti vidljivi prije nego što Merkur nestane u blještavilu izlaska Sunca, prenosi Index.hr

Svih pet 

Nije neuobičajeno vidjeti dva ili tri planeta blizu jedan drugome, ali svih pet smo golim okom mogli gledati zadnji put u prosincu 2004. godine.

"Ovo je stvarno odlična prilika. Već znamo da oko drugih zvijezda kruže planeti, a ovo je rijetka prilika da istovremeno promatramo toliko 'naših' golim okom", rekla je planetarna znanstvenica Beth Biller s Instituta za astronomiju Sveučilišta Edinburgh, a prenosi The Guardian.

Najlakše ćemo vidjeti Veneru i Jupiter. Venera će se pojaviti iznad horizonta oko 5 sati ujutro, a Mars i Jupiter oko 3:45. Saturn se će se podići oko 2:30 ujutro. Merkur će biti najteže uočiti jer se izdiže tek oko 5:30, a ostaje blizu horizonta tako da će teško biti vidljiv na jutarnjem svjetlu.

Dakle, jedina prilika da vidite svih pet planeta u isto vrijeme je tijekom vrlo kratkog razdoblja nakon izdizanja Merkura, ali prije izlaska Sunca. U slučaju da se odlučite na ovaj ranojutarnji podvig, planete ćete moći gledati dalekozorom ili teleskopom.

24. lipnja planetima će se pridružiti i polumjesec, koji će se smjestiti negdje između Venere i Marsa. Oni koji požele pobliže promotriti ovaj rijedak fenomen, a ne znaju kako raspoznati koja točno nebeska točkica predstavlja planete, mogu posjetiti internetske stranice poput Stellariuma, koje prikazuju gdje se trenutno na nebu nalaze nebeska tijela spram pozicije na kojoj se vi nalazite.

Skriveno značenje

"Ne treba vam dalekozor ili teleskop ako ih nemate, samo uživajte u prizoru odakle god možete, čak i ako ne možete vidjeti svih pet planeta sa svoje lokacije", rekla je Samantha Rolfe iz zvjezdarnice Sveučilišta Hertfordshire.

Često možemo čuti ili pročitati da ovakav fenomen ima neko skriveno značenje, da možda utječe na naše živote i upozorava na budući događaj koji može imati negativne ili pozitivne posljedice na naš život.

Dakle, neki će se zapitati što nam se može dogoditi ako se planeti poravnaju. Odgovor je – ništa.

Iako se tijekom takvog fenomena čini da su nebeska tijela blizu jedno drugome, to je samo varka koju stvara dvodimenzionalni pogled na svemir. U stvarnosti planeti će i dalje biti prosječno međusobno udaljeni (njihova udaljenost zavisi od orbite) kao i prije. Jedino će nama sa Zemlje izgledati kao da stoje sasvim blizu jer naše oči ne mogu registrirati dubinu, odnosno pravu udaljenost između njih.

Zbog te varke će izgledati kao da se na malom djeliću neba nanizalo više planeta, dok su u stvarnom prostoru oni i dalje međusobno jako udaljeni.

Nije ni čudo da su u davnoj prošlosti, kada nije bilo teleskopa i kada je astronomija kao znanost bila tek u povojima, ljudi vjerovali da poravnanje planeta ukazuje na neki sudbonosni događaj. Radi se o vrlo rijetkim događajima i logično je da su drevne civilizacije, koje nisu imale uvid u pravu prirodu planeta, smatrale da to ima neki poseban značaj.

Kopirati
Drag cursor here to close