Perzeidi

Pripremite se za Suze svetog Lovre

Uvjeti za promatranje meteora ove su godine izvanredni obzirom da nam Mjesec svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra.
Sci-Tech / Svemir | 11. 08. 2023. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

   Suze svetog Lovre

Meteorski roj Perzeidi, u narodu zvan Suze svetog Lovre, ove godine imat će maksimum aktivnosti s 12. na 13. kolovoza 2023. godine.

Uvjeti za promatranje meteora ove su godine izvanredni obzirom da nam Mjesec svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza za vikend je dobra. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti fantastični.

Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu. Kako biste uživali u promatranju nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja.

Izraz "Suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Upute za promatranje: 

Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer  ćete tamo opaziti najmanje meteora

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi)

Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

Potrebo je udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu 

Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Kopirati
Drag cursor here to close