Plavi supermjesec

Po drugi put će ovoga ljeta obasjati nebo, a sljedeći put tek 2037.

Plavim mjesecom obično se naziva drugi od dva puna Mjeseca koja padaju u kalendarskom mjesecu.
Sci-Tech / Svemir | 30. 08. 2023. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras će nebo krasiti spektakularna pojava. Takozvani plavi supermjesec pojavit će se drugi put ovog ljeta i oduševiti sve romantičare i zaljubljenike u astronomske pojave kojima je promatranje neba tijekom ljetnih večeri najdraži oblik opuštanja.

Spektakularna pojava događa se drugi put ove godine. Prvi supermjesec gledali smo 1. kolovoza, a situacija u kojoj je Mjesec bliži i sjajniji no obično dva puta istoga ljeta – doista je rijetka pojava koju ćemo sljedeći put doživjeti tek 2037. godine, napominje NASA.

Supermjesec se javlja kad je Mjesec u točki najbližoj Zemlji tijekom svoje orbite i kad je vidljiv na noćnom nebu.

Nakon što zađe sunce, na istoku će se pojaviti ogromni mjesec koji će ukrasiti cijelo nebo. Utjecat će na plimu i oseku, na raspoloženje, ali i na kvalitetu sna pa bi se svi oni koji obično pate od nesanice za vrijeme punog Mjeseca i ovog puta trebali pripremiti na okretanje u krevetu.

Inače, ova godina je posebna jer se Mjesecu pridružio i Saturn sa svojim čuvenim prstenima. Astronom Gianluca Masi iz Rima svima je omogućio virtualni prijenos događaja u stvarnom vremenu koji možete pratiti na linku iznad.

Kopirati
Drag cursor here to close