Predstavljamo

Otvoren prvi Neurofeedback Centar u BiH

Sci-Tech / Svemir | 19. 09. 2017. u 05:59 Neurofeedback

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neurofeedback je vrsta terapije iza koje stoji više od 40 godina znanstvenih istraživanja diljem svijeta a koja se zasniva na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG) i davanju povratne informacije. Na osnovu praćenja valova može se utvrditi da li valovi u mozgu rade pravilno te pomoću neurofeedback treninga moguće je promijeniti „loše“ obrasce rada valova i jednostavno naučiti mozak da funkcionira uspješnije, a samim tim smanjiti ili potpuno ukloniti niz poteškoća u psihološkom fukcioniranju kod klijenta.

Kome je namijenjen?
Neurofeedback je pogodan za osobe s različitim disregulacijama mozga. Neurološka disregulacija se događa kada mozak koristi krive moždane valove, u krivo vrijeme, za krivi zadatak. Takav ‘kaos u glavi’ uzrokuje neurološko stanje prevelike pobuđenosti, preniske pobuđenosti ili nestabilne pobuđenosti što se na planu ponašanja očituje kao izvjesna poteškoća. Zbog toga vraćanjem mozga u stanje samoregulacije uz neurofeedback trening poteškoće se smanjuju ili čak potpuno nestaju.
Neurofeedback pomaže u smanjivanju simptoma djece i odraslih kod poremećaja kao što su: ADD/ADHD (poremećaji pažnje i/ili hiperaktivnost), Aspergerov sindrom i autizam, disleksija i drugi problemi u učenju, poremećaji senzorne integracije, govorno-jezičkih poremećaja, poremećaja slušnog procesuiranja, cerebralne paralize, gubitka govora kod odraslih i mucanja. Ova metoda pomaže i kod epilepsije, poremećaja spavanja, različitih strahova, poremećaja raspoloženja (depresije), anksioznosti, stresa i otklanjanja posljedica stresa, loše koncentracije, glavobolja i migrena.

Kako izgleda tretman?
Neurofeedback trening se provodi na način da klijent se udobno smjesti na stolicu te terapeut mu stavi na glavu elektrodu pomoću koje se snimaju moždane aktivnosti koje postaju vidljive na ekranu. Klijent tijekom treninga gleda na ekranu za njega zanimljive sadržaje po izboru (crtiće, filmove) čijim radom upravljaju njegovi valovi (ukoliko je rad valova regularan sadržaj na ekranu se uredno prikazuje a ukoliko je rad neregularan slika na ekranu se zaledi, ili smanji ili zvuk prestaje). Glavna zadaća tih povratnih informacija jest putem procesa učenja smanjiti pojavnost nepravilnog načina rada određenih valova u mozgu s ciljem poboljšanja određenih izvedbenih sposobnosti.

Trajanje jednog treninga je od 30-45 minuta. Prva poboljšanja u skladu sa znanstevnim istraživanjima su mjerljiva već nakon 15 tog tretmana. Iskustva u radu pokazala su da gotovo 80-90% pacijenata imaju poboljšanja u funkcioniranju posle neurofeedbcak tretmana.

Važno!
Neurofeedback je siguran tretman, bez štetnih efekata po vaše zdravlje! Postupak je jednostavan, bezbolan i neinvazivan, ističu iz Neurofeedback centra.

Za besplatnu neurofeedback procjenu za Mostar i Sarajevo možete se prijaviti na broj 063 47 26 47.

Kopirati
Drag cursor here to close