Je li moguće?

Nova kineska vojna studija otkriva mogući kineski napad na Muskove Starlink satelite?

Prema studiji objavljenoj prošlog mjeseca, Kina treba razviti antisatelitske sposobnosti, uključujući nadzorni sustav s neviđenim razmjerom i osjetljivošću za praćenje svakog Starlink satelita.
Sci-Tech / Svemir | 26. 05. 2022. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski vojni znanstvenici kažu da Kina mora biti u stanju onemogućiti ili uništiti SpaceX-ove Starlink satelite ako ugroze nacionalnu sigurnost te zemlje.

Prema studiji objavljenoj prošlog mjeseca, Kina treba razviti antisatelitske sposobnosti, uključujući nadzorni sustav s neviđenim razmjerom i osjetljivošću za praćenje svakog Starlink satelita.

Studiju je vodio Ren Yuanzhen, znanstvenik s Pekinškog instituta za praćenje i telekomunikacije pod Strateškim snagama za podršku kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA). Među koautorima je bilo nekoliko starijih znanstvenika u kineskoj obrambenoj industriji.

Ren i njegovi kolege nisu bili odmah dostupni za komentar i neizvjesno je u kojoj mjeri njihov stav predstavlja službeni stav kineske vojske ili vlade.

Trebalo bi usvojiti kombinaciju mekih i tvrdih metoda uništavanja kako bi neki Starlink sateliti izgubili svoje funkcije i uništili operativni sustav konstelacije, navodi se u spomenutoj studiji, objavljenoj u časopisu Modern Defense Technology.

Kinezi strahuju od višestrukog povećanja sposobnosti američke vojske

Starlink je dosad najambiciozniji projekt satelitske komunikacije, koji pruža usluge širokopojasnog interneta komercijalnim i vojnim korisnicima diljem svijeta. Osnivač SpaceX-a Elon Musk uživao je veliku popularnost u Kini kao uzor za inovacije. No, kritike na račun Muska i njegovih tvrtki značajno su porasle nakon što su se prošle godine dva Starlinkova satelita približila opasno blizu kineske svemirske postaje.

Ren je procijenio da bi američke vojne bespilotne letjelice i stealth borbeni avioni mogli povećati svoju brzinu prijenosa podataka za više od 100 puta uz Starlink vezu. SpaceX je potpisao ugovor s američkim Ministarstvom obrane za razvoj nove tehnologije temeljene na platformi Starlink, uključujući osjetljive instrumente koji mogu otkriti i pratiti hipersonično oružje koje putuje pet puta većom brzinom od zvuka, ili čak brže u Zemljinoj atmosferi.

Starlink sateliti su također opremljeni ionskim potisnicima koji im omogućuju brzu promjenu orbite za napad na mete visoke vrijednosti u svemiru, ističu kineski vojni znanstvenici u studiji. S više od 2300 satelita u orbiti, Starlink se općenito vjeruje da je neuništiv jer sustav može održavati ispravno funkcioniranje i nakon gubitka nekih satelita.

Poticaj Kinezima za razvoj antisatelitske tehnologije

Prema Renu i njegovim kolegama, neviđeni opseg, složenost i fleksibilnost Starlinka natjerali bi kinesku vojsku da razvije nove antisatelitske sposobnosti. Sugerirali su primjerice, da bilo bi moguće da se sateliti koji nose vojni teret lansiraju usred serije Starlinkovih komercijalnih plovila.

Kineska vojska stoga je trebala nadograditi svoje postojeće sustave svemirskog nadzora kako bi dobila super oštre slike ovih malih satelita kako bi stručnjaci identificirali njihove neobične značajke, kažu autori kineske studije.

Kina tvrdi da je već razvila brojne zemaljske laserske uređaje za snimanje koji mogu fotografirati satelite u orbiti u milimetarskoj razlučivosti, ali osim optičkih i radarskih slika, Kina također treba biti u mogućnosti presresti signale sa svakog Starlink satelita kako bi otkrila bilo koju potencijalnu prijetnju, kaže Ren.

Visok rizik ili visoka učinkovitost?

Ren dodaje i je da je Kina također pokazala svoju sposobnost uništavanja satelita projektilom, ali da ta metoda može proizvesti veliku količinu svemirskog otpada, no to bi bila previsoka cijena u odnosu na sustav koji se sastoji od mnogo malih, relativno jeftinih satelita.

Sazviježđe Starlink čini decentralizirani sustav. Sukob nije u vezi s pojedinačnim satelitima, već u cijelom sustavu. To zahtijeva neke jeftine, visoko učinkovite mjere, rekli su kineski znanstvenici ne objašnjavajući točno kakve bi bile te metode napada na Starlink konstelaciju.

Prema javno dostupnim informacijama, Kina razvija brojne alternativne antisatelitske tehnologije, uključujući mikrovalno oružje koje može ometati komunikacije ili spaljivati elektroničke komponente. Kineski znanstvenici također su razvili lasere za zasljepljivanje ili oštećivanje satelita, nanosatelite koji se mogu lansirati u velikom broju kako bi osakatili veće satelite i kibernetičko oružje za hakiranje u satelitsku komunikacijsku mrežu.

Poziv na otvoreni napad?

Neimenovani svemirski znanstvenik sa sjedištem u Pekingu za Business Insider je rekao da bi ta studija mogla biti prvi otvoreni poziv za napad na Starlink iz Kine.

To nije bilo sasvim iznenađujuće, s obzirom na rastuću napetost između Kine i Sjedinjenih Država, dodao je isti izvor za Business insider. Ali uvriježeno je mišljenje, koliko ja znam, da bi naše protumjere trebale biti konstruktivne. To znači izgradnju vlastitih internetskih satelitskih mreža, rekao je.

Kina je pokrenula sličan projekt poznat kao Xing Wang, odnosno StarNet, za pružanje pristupa internetu na globalnoj razini. Sustav StarNet imat će samo nekoliko stotina satelita, ali će postići visoke performanse povezivanjem s drugim kineskim satelitima kako bi formirao brzu, moćnu i otpornu informacijsku infrastrukturu s najsuvremenijom tehnologijom kao što su laserska komunikacija i umjetnom inteligencijom.

Kopirati
Drag cursor here to close