Zvijer!

NASA prestavila novo superračunalo koje će kontrolirati slijetanje na Mjesec

Aitken je tek prvi od potencijalnih 16 modula koji se mogu brzo igraditi i koristiti i za pohranu i za simulacije.
Sci-Tech / Svemir | 26. 08. 2019. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA je službeno predstavila novo superračunalo koje će biti zaduženo za upravljanje slijetanjem na Mjesec. Novo superračunalo "Aitken" smješteno je u Silicijskoj dolini, koristi modularni dizajn zbog kojeg troši manje električne energije od tradicionalnih uređaja te će omogućiti znanstvenicima brže izvođenje kompleksnih simulacija.

Kako su objavili iz NASA-e, Aitken može izvoditi simulacije do 3,69 petaflopova i ima 221 TB prostora za pohranu. Za usporedbu, prosječno kućno računalo ima između 1 i 2 TB prostora za pohranu.

Aitken koristi više od 46 tisuća jezgri i Intelov Xeon procesor druge generacije s Mellanox InfiniBandov za povezivanje na internet, javlja Zimo.co.

Posebno je zanimljiv sustav hlađenja koji koristi kombinaciju hlađenja zrakom i vodom te tako troši manje energije za hlađenje računala.

Aitken je tek prvi od potencijalnih 16 modula koji se mogu brzo igraditi i koristiti i za pohranu i za simulacije.

No, svu tu snagu i prostor za pohranu neće koristiti samo jedan čovjek. U planu je da Aitkena koristi više od 1500 znanstvenika i inžinjera diljem SAD-a, ali primarna će mu zadaća biti izvođenje simulacija ulaska u orbitu, spuštanja i slijetanja na Mjesec u sklopu projekta Artemis.

Kopirati
Drag cursor here to close