Bolja mobilnost

NASA objavila detalje o novim svemirskim odijelima u kojima će astronauti osvojiti Mjesec

NASA je u novim odijelima najveću pažnju posvetila sigurnosti astronauta, ali i njihovoj mobilnosti te komunikacijskoj opremi.
Sci-Tech / Svemir | 14. 10. 2019. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srpnju je obilježeno pedeset godina od jednog od najvećih pothvata u povijesti čovječanstva – osvajanja Mjeseca. Nakon nekoliko misija, NASA je odustala od daljnjih misija, no u posljednje vrijeme Amerikanci su najavili povratak na Mjesec i to najranije 2024. godine.

Do tada pred NASA-om i partnerskim kompanijama koje će sudjelovati u tom velikom projektu stoji veliki posao, a jedan od iznimno važnih faktora bit će i svemirska odijela.

Na stranicama NASA-e objavljene su informacije o novim odjelima koje će nositi astronauti i astronautkinje u misijama Artemis s kojima će ponovno pokušati osvojiti Mjesec, javlja Zimo.

Iako odijela podsjećaju na ona koja se danas nose prilikom svemirskih šetnji na ISS-u, ona će biti još bolja te će u njima glavni naglasak biti na sigurnosti i zaštiti od svemirske radijacije. Također, velika pažnja posvećena je i fleksibilnosti i mobilnosti, odnosno trebala bi omogućiti lakše kretanje astronautima tijekom svemirskih šetnji, ali i šetnji po Mjesecu.

Na Tech Cruncheu kažu kako s novim odijelima nazvanim Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) astronauti ne bi trebali imati problema s npr. čučnjevima i naglim podizanjem iz čučnja, moći će potpuno podići ruke i u njima držati predmete iznad glave, a što je vrlo važno, u njih bi se trebalo brzo i jednostavno ući.

xEMU bit će namijenjen i muškarcima i ženama (po prvi puta ženska noga trebala bi hodati Mjesecom), a odijela će biti prilagodljiva i modularna pa će se posebni dijelovi koristiti za svemirske šetnje, a posebni za šetnje po mjesečevoj površini.

Vizir kacige imat će poseban zaštiti sloj koji će se moći lako zamijeniti ako se ošteti, a kacige će biti opremljene opremom za komunikaciju, naprednim mikrofonom i slušalicama te HD kamerom i snažnim svjetlima.

Iako je odijelo još u fazi razvoja, dizajn i opcije su manje-više finalizirani te je već započelo testiranje (provode se i testovi ispod površine vode), a orbitalno testiranje zakazano je 2023., dakle godinu dana prije najranijeg mogućeg ponovnog osvajanja Mjeseca.

Naravno, osvajanje Mjeseca 2024. planirano je u slučaju da sve bude išlo po planu, no kako je riječ o iznimno kompleksnoj misiji, ne treba se čuditi ako dođe do njene odgode za koju godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close