21MB softvera

NASA nadogradila softver na roveru udaljenom milijunima kilometara od Zemlje

Proces nadogradnje 21MB softvera uspješno je dovršen početkom ovog mjeseca.
Sci-Tech / Svemir | 18. 04. 2023. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa softverskim nadogradnjama telefoni, računala i drugi uređaji dobivaju nove opcije i mogućnosti, a sam proces nadogradnje nije kompliciran i u slučaju nekih problema, pogreške se mogu brzo i jednostavno riješiti novim updateom.

Isto se ne može reći za NASA-u kada je u pitanju nadogradnja softvera njihova rovera Curiosity. Iako je update bio težak samo, za današnje uvjete minornih oko 21MB, problem je u činjenici što je njihovo vozilo od Zemlje udaljeno čak i do 254 milijuna kilometara (ovisno o pozicijama planeta naravno.

Curiosity je na Crveni planet lansiran prije više od deset godina i prvotno je bio planiran za dvogodišnju znanstveno-istraživačku misiju, no pokazao se iznimno izdržljiv u surovim prašnjavim uvjetima na Marsu, javlja Zimo.

51 datoteka

Kako bi uspjeli poslati 20-ak MB podataka na tako veliku udaljenost, NASA je nadogradnju podijelila na 51 datoteku koju su na računalo rovera poslali prošle godine između studenog i prosinca. Računalo je napravljeno tako da se, u slučaju problema sa softverom, automatski može vratiti na staru verziju, kako bi se spriječili problemi koji se sa Zemlje ne bi mogli riješiti.

Zanimljivo, NASA je na ovoj softverskoj nadogradnji počela raditi još 2016. godine, a update donosi oko 180 promjena, od čega su dvije iznimno važne te bi trebale omogućiti da se Curiosity brže kreće po Marsu te da manje troši kotače. Također, poboljšan je i način na koji se procesuiraju fotografije iz roverove okoline kako bi se bolje planiralo njegovo kretanje.

Nadogradnja sustava

Novi softver Curiosityja instaliran je na računalo rovera početkom ovog mjeseca, a između 3. i 7. travnja njegove su operacije stavljene na čekanje, dok se sustav ne nadogradi.

Usprkos svim testiranjima napravljenim proteklih godina, Jonathan Denison iz NASA-e koji vodi tim inženjera zadužen za rover rekao je kako je pritisak na tipku “instaliraj” bio malo strašan jer nikada ne mogu biti sigurni što će se dogoditi nakon instalacije, odnosno hoće li se pojaviti neka greška ili problem.

Iz NASA-e vjeruju kako će s novim softverom i svim poboljšanjima koja su napravili dodatno produžiti vrijeme koje će Curiosity aktivno provesti na Marsu i pomoći znanstvenicima da još bolje upoznaju Crveni planet na kojeg bi jednom mogla stupiti i ljudska noga.

 

Kopirati
Drag cursor here to close