Ništa od keša

Musk: Na Marsu će se koristiti samo kriptovalute

Musk, inače, ne razmišlja samo o monetarnom sustavu na Marsu, već i o potencijalnim zakonima i vladi.
Sci-Tech / Svemir | 28. 12. 2020. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije tajna da šef Tesle i SpaceX-a, Elon Musk planira otputovati na Mars i biti jedan od kolonizatora Crvenog planeta. Hoće li mu to uspjeti i kad, još nije poznato, no očito mu je Mars stalno na pameti.

Naime, odgovarajući na raspravu koju je pokrenuo jedan tvit istraživača umjetne inteligencije Lex Dridman, a koji je spomenuo kriptovalutu "dogecoin" kao potencijalnu valutu za trgovanje na Marsu, a potom je spomenuta i valuta "Marscoin", Musk je odgovorio samo jednom riječi - "da".

"Marscoin"je inače slabo poznata kriptovaluta za koju znaju tek dobri poznavatelji tržišta kriptovaluta, osmišljena još 2014. godine, kad su kriptovalute još bile u povojima. Tijekom kriptoludila 2017. godine ponovno je bljesnula na sceni, da bi nakon toga pala u zaborav. Dogecoin nešto je novija kriptovaluta i nešto poznatija jer dijeli slične decentralizirane atribute poput bitcoina.

Zanimljivo, upravo je Musk potaknuo zanimanje za "dogecoinom" prošlog tjedna kad je nakratko promijenio svoje ime na Twitteru u "Bivši CEO Dogcoina" i poručio "Jedna riječ: Doge" što je rezultiralo porastom vrijednosti te kriptovalute za više od 30 posto.

Musk, inače, ne razmišlja samo o monetarnom sustavu na Marsu, već i o potencijalnim zakonima i vladi. U nekoliko je navrata isticao kako bi Mars trebao imati vlastitu vladu i vlastite zakone te bi ga trebalo prepoznati kao "slobodan planet" nad kojim "ni jedna zemaljska vlada nema nadležnost".

Podsjetimo, bilo kakvo koloniziranje Marsa podliježe međunarodnom sporazumu iz 1957. u kojem stoji da ni jedna država nema pravo prisvojiti neko do svemirskih tijela, što znači da bi bilo kakve kolonije na Marsu imale međunarodne odnosno međuplanetarne zakone i pravila, prenosi Zimo.

Kopirati
Drag cursor here to close