Poletio

Kina prvi put lansirala rover na Mars

Kinezi su za slijetanje rovera odabrali ravnicu u bazenu Utopiji smještenom sjeverno od Marsova ekvatora.
Sci-Tech / Svemir | 23. 07. 2020. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski rover koji je jutros poletio sa Zemlje na Mars u sklopu prve takve misije u povijesti Kine, ondje će istraživati geologiju Crvenog planeta, prenosi BBC.

Robot na šest kotača lansiran je u zaštitnoj sondi iz svemirske postaje Wenchang na raketi Long March 5, a u Marsovu orbitu trebao bi stići u veljači iduće godine.

Rover nazvan Tianwen-1 (Pitanja nebu) neće sletjeti na površinu Marsa pošto onamo stigne još dva do tri mjeseca, što će inženjerima omogućiti procjenu atmosferskih uvjeta na Crvenom planetu prije nego što započne opasno spuštanje, prenosi Hina.

Ovu strategiju uspješno su koristili američki astronauti sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tianwen-1 jedna je od triju misija koje na Mars odlaze u razmaku od 11 dana.

Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedeljak su prema Crvenom planetu lansirali svoj satelit Hope (Nada), a američka svemirska agencija NASA za tjedan dana planira na Mars poslati rover nove generacije nazvan Perseverance (Ustrajnost).

Kinezi su za slijetanje rovera odabrali ravnicu u bazenu Utopiji smještenom sjeverno od Marsova ekvatora.

Tianwen-1 nalikuje NASA-inim roverima Spirit i Opportunity iz 2000. godine. Teži 240 kilograma i kreće se uz pomoć solarnih panela.

Na visokom jarbolu smještene su kamere za snimanje koje pomažu u navigaciji, a pet dodatnih instrumenata pridonijet će ispitivanju stijenja te potrazi za vodom i ledom.

Kada su posrijedi istraživanja Crvenog planeta dosadašnja je statistika dobro poznata - gotovo polovina svih dosadašnjiih pokušaja je propala.

Prvi pokušaj Kine da na Mars pošalje satelit Yinghuo-1 propao je pošto je njegov ruski nosač prestao raditi te se srušio u Tihi ocean.

Dosad su samo Amerikanci uspjeli provesti dulje operacije na Marsu, javlja Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close