Problemi s visinom

Zabrinuti japanski astronaut se ispričao: Nisam porastao 9 centimetara!

''Malo se brinem da neću stati u sjedište u Sojuzu kada dođe vrijeme da se vratim'', napisao je Kanai na Twitteru.
Sci-Tech / Svemir | 10. 01. 2018. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski astronaut Norishige Kanai koji živi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) tvrdi da je u tri tjedna otkad je došao tamo narastao devet centimetara, piše BBC.

Kanai je u objavi na društvenim mrežama izjavio da se brine da neće stati u rusku svemirsku letjelicu Sojuz kojom bi se u lipnju ove godine trebao vratiti na Zemlju.

Astronauti tijekom boravka u svemiru narastu u prosjeku između dva i pet centimetara. To se događa jer u ISS-u nema gravitacije koja dopušta kralješcima u njihovim kralježnicama da se rašire.

''Dobro jutro, svima. Imam vam danas nešto bitno za reći. Mjerili su nas nakon što smo došli u svemir i wow, wow, wow! Narastao sam devet centimetara!'', napisao je Kanai na Twitteru.

''Narastao sam poput neke biljke. Od srednje škole nisam ovako što doživio. Malo se brinem da neću stati u sjedište u Sojuzu kada dođe vrijeme da se vratim'', dodao je.

Ipak, Kanai se ispričao u srijedu zbog toga što je kazao da je narastao devet cenmtimetara. Priznao je da se sam mjerio i ispričao se nakon što je njegov zapovjednik na ISS-u doveo u pitanje to mjerenje. Objavio je da je samo dva cerntimetra viši u odnosu na mjerenja na Zemlji.

"Čini se da je to pogrešno mjerenje postalo velika stvar pa se moram ispričati za tu groznu lažnu vijest", napisao je. "Čini se da ću stati u Sojuz, pa mi je laknulo".

Letjelica koja astronaute iz ISS-a vraća na Zemlju ima visinsko ograničenje pa može doći do problema ako član posade ISS-a tijekom boravka u svemiru previše naraste.

Astronauti mogu narasti tijekom boravka u svemiru, no kada se vrate na Zemlju ponovno se vrate na svoju, tako reći, prirodnu visinu.

''Devet centimetara je puno, ali moguće. Svako ljudsko tijelo je drukčije'', rekla je za BBC Libby Jackson iz Britanske svemirske agencije.

''Kada dođete u svemir, narastete u prosjeku od dva do pet centimetara jer vam se kralježnica raširi'', dodala je.

Ovo je prva svemirska misija za Norishigea Kanaija. Prije ovoga je radio kao liječnik-ronilac za japanske morske obrambene snage.

 

Kopirati
Drag cursor here to close