Gravitacija

Japanci se spremaju za život na Mjesecu  

Sci-Tech / Svemir | 11. 07. 2022. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski znanstvenici, u suradnji s Kajima Corporation napravili su model potencijalne baze na Mjesecu s umjetnom gravitacijom, koji nazivaju "Staklo".

Za život na Mjesecu ili Marsu ljudi moraju razviti umjetnu gravitaciju, ističu japanski znanstvenici sa sveučilišta Kyoto, koji upravo rade na tom problemu, piše Srna.

  / Staklo | Foto: Kajima Corporation

Napominju kako je potrebno razviti ovakav model, jer još nisu poznati svi efekti koje život u niskoj ili nepostojećoj gravitaciji ima na ljudsko tijelo.

Model podsjeća, kako navode znanstveni časopisi, na "staklenu utopiju".

Zasniva se na mreži umjetne gravitacije i nalik je na obrnuti "konus" (tijelo omeđeno krugom i pločom).

Ploča je granica između nekog tijela i okoline.

Taj model bi se vrtio oko svoje osi, a zahvaljujući centrifugalnoj sili stvarao bi gravitaciju kakva je poznata na Zemlji.

Video: 01 マーズ・グラス

Nazvana "Staklo", ova cilindrična arhitektura trebala bi biti visoka oko 400 metara s radijusom od oko 100 metara, a okretala bi se oko svoje ose brzinom od 20 sekundi po rotaciji.

To bi, objašnjavaju znanstvenici, proizvelo gravitaciju poput one na Zemlji u tački na kojoj je radijus najveći.

Sudeći po vizualizaciji koju su predstavili, "Staklo" bi, uz ljudska naselja, sadržavalo i svojevrsna okomita jezera ili rijeke po kojima bi se moglo ploviti.

"Gravitacija je ključna za dalje napredovanje u svemiru. Učinit ćemo sve da ovo istraživanje bude od velikog značaja za čovječanstvo", piše u objavi za medije japanskih znanstvenika.

Kopirati
Drag cursor here to close