Svemir

Izbjegnut sudar europskog satelita Aeolus i konstelacije Starlink

Iz Europske svemirske agencije objavljeno je kako je jedan njihov satelit morao poduzeti manevar izbjegavanja kako bi spriječio sudar sa satelitom iz SpaceX-ovog sustava Starlink-
Sci-Tech / Svemir | 03. 09. 2019. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer su stručnjaci iz Europske svemirske agencije ESA odradili svoj posao jednako kao što su to činili 28 puta tijekom prošle godine. Uočili su da se jedan njihov satelit nalazi na putu da se sudari s drugim satelitom, izračunali su moguće opcije i odabrali onu najsigurniju. Odlučili su se aktivirati manevar izbjegavanja sudara promijeniti orbitu svojeg satelita kako bi bili sigurni da do kolizije neće doći.

Aeolus vs. Starlink

Satelit o kojem je riječ je znanstveni orbiter Aeolus koji se koristi za promatranje atmosfere i vjetrova te prikupljanje dragocjenih meteoroloških informacija. ESA ga je lansirala u kolovozu prošle godine, ima masu od 1.200 kilograma nalazi se na visini od oko 320 kilometara, javlja Bug.hr.

Drugi sudionik mogućeg sudara bio je jedan od 60 satelita Starlinka, iz nedavno lansiranog prvog "paketa" pokusnih satelita. Starlink je projekt globalne komunikacijske mreže kompanije SpaceX Elona Muska koja bi trebala uključivati čak 12 tisuća sličnih satelita.

SpaceX nije reagirao

Stručnjaci ESA-e su bili primorani podići orbitu Aeolusa otprilike pola orbite prije nego je do bliskog susreta trebalo doći, iako je izračun pokazao da su šanse za sudar tek 1:1.000. "Obavijestili smo SpaceX, a oni su odgovorili da ne planiraju ništa poduzeti", izjavio je Holger Krag, vođa ESA-inog tima za izbjegavanje svemirskog otpada za Forbes. SpaceX-ovi sateliti imaju ugrađen sustav automatskog izbjegavanja sudara no on u ovom slučaju iz nepoznatog razloga nije bio aktiviran, kazao je. Inače se slični sustavi moraju pokrenuti kada je procijenjena vjerojatnost sudara viša od 1:10.000.

Izbjegavanje je bilo uspješno, a iz ove agencije kažu kako je vrlo rijetko da njihovi sateliti moraju na ovaj način izbjegavati druge aktivne satelite. Većina se sličnih manevara, naime, provodi kako bi se izbjegli sudari sa svemirskim otpadom – obično ostacima drugih satelita iz ranijih sudara. Ovo je ujedno bio i prvi put da je jedan ESA-in satelit izbjegavao drugi koji je dio velike konstelacije.

Što dalje?

Rastom broja satelita i lansiranjem ogromnih konstelacija poput Starlinka "ručno" izbjegavanje sudara postat će nemoguća misija. Toga su svjesni i u Europskoj svemirskoj agenciji te poručuju kako već rade na sustavu koji bi primjenom umjetne inteligencije automatizirao proces od uočavanja prijetnje do aktiviranja manevara poput ovog jučerašnjeg.

Kopirati
Drag cursor here to close