Navigacijski sustav

Galileov sustav doseže milijardu korisnika pametnih telefona

Galileo želi osigurati neovisnost Europe od ostalih satelitskih navigacijskih sustava i njegovu stratešku autonomiju u satelitskoj navigaciji.
Sci-Tech / Svemir | 10. 09. 2019. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 10. rujna europski satelitski navigacijski sustav Galileo dostiže milijardu korisnika pametnih telefona širom svijeta. Taj doseg poklapa se s 15 -e obljetnice Europske Navigation Satellite agencije Global Systems (GSA) , ključnog operativnog partnera Europske komisije u projektu Galileo.

''Galileo sada pruža visokokvalitetne usluge upravljanja vremenom i navigacijom za milijardu korisnika pametnih telefona širom svijeta. To je omogućeno istinski europskim naporima da se uz potporu i predanost GSA-i izgradi najprecizniji navigacijski sustav na svijetu. Uvjeren sam da će naša svemirska industrija i dalje napredovati s više rada, ideja i ulaganja u okviru novog svemirskog programa EU'', rekla je povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i malo i srednje poduzetništvo Elżbieta Bieńkowska.

Dodala je kako Europska komisija „predložila proračun od 16 milijardi eura za svemirsku politiku u proračunskom razdoblju 2021-2027.” Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič naglasio je kako cilj EU težiti europskom globalnom liderstvu i strateškoj autonomiji.

EU nezavisna navigacija

Galileo pruža tzv. početne usluge od prosinca 2016. godine. Tijekom pilot faze koja prethodi fazi potpune operativne usluge, Galileo signali se koriste u kombinaciji s drugim satelitskim navigacijskim sustavima. U potpunoj operativnoj fazi korisnici će moći koristiti Galileo signale neovisno o ostalim satelitskim navigacijskim sustavima.

95 posto proizvođača pametnih telefona u njih ugrađuju čipove prilagođene satelitskoj navigaciji Galilea, javlja Bug.

U Europi su svi novi modeli automobila odobreni za tržište opremljeni sustavom eCall, koji koristi Galileo za slanje lokacije vozila hitnim službama. Od ove godine, Galileo je integriran u digitalni tahograf kamiona – uređaj za snimanje brzine i udaljenosti – kako bi se osiguralo poštovanje pravila vremena vožnje i poboljšala sigurnost na cestama.

Galileo je također pružio ključnu uslugu pretraživanja i spašavanja (SAR), smanjujući vrijeme potrebno za otkrivanje osobe opremljene svjetionikom na manje od 10 minuta na moru, u planinama ili pustinjama. S Galileom, točnost lokalizacije poboljšana je s 10 km na manje od 2 km. U budućnosti će sustav osobi također potvrditi da je pomoć na putu.

Konačno, Galileo podržava javna tijela svojim javnim reguliranim servisom, za osjetljivu sigurnost. Nudi robusnu i potpuno šifriranu uslugu vladinim korisnicima tijekom nacionalnih izvanrednih stanja ili krize, poput terorističkih napada, kako bi se osigurao kontinuitet usluga.

Europska svemirska industrija, druga po vrijednosti u svijetu.

Jedini civilni navigacijski sustav

Galileo je civilni sustav pod civilnom kontrolom, koji pruža točne informacije o položaju i vremenu. Svi drugi satelitski navigacijski sustavi u svijetu (američki GSP, ruski GLONASS i kineski BeiDou) su prije svega vojni sustavi, odnosno kontrolirani od vojnih struktura.

Galileo želi osigurati neovisnost Europe od ostalih satelitskih navigacijskih sustava i njegovu stratešku autonomiju u satelitskoj navigaciji.

Europska autonomija u ovom sektoru ojačat će europsko tržište rada, pomoći EU-u da ojača svoju ulogu davatelja sigurnosti i obrane i podržat će nove tehnologije poput umjetne inteligencije, bespilotnih letjelica, automatizirane mobilnosti i Interneta stvari.

Ostale usluge

Ostale svemirske aktivnosti EU uključuju Kopernik (Copernicus, besplatni i otvoreni podaci o promatranju zemlje, kopna, atmosfere, mora, klimatskih promjena te za upravljanje i sigurnost u izvanrednim situacijama), EGNOS (regionalni satelitski navigacijski sustav) i nadzor i praćenje svemira (SST).

Novi svemirski program donijet će sve postojeće i nove svemirske aktivnosti EU-a pod okriljem jedinstvenog programa. Održavat će postojeću infrastrukturu i usluge i uvesti niz novih značajki za poticanje snažne i inovativne svemirske industrije i očuvati neovisan, pouzdan i isplativ pristup EU prostoru.

Novi program također uvodi jedinstveni i pojednostavljeni sustav upravljanja. EU će osigurati da porast financijskih ulaganja bude podržan učinkovitim donošenjem odluka, tako da se sve svemirske aktivnosti u EU-u odvijaju na vrijeme i na proračun.

Europska komisija će i dalje biti odgovorna za upravljanje cjelokupnim programom. Međuvladina Europska svemirska agencija (ESA) će, s obzirom na svoju neusporedivu stručnost, ostati glavni partner u pokretanju sustava i u tehničkoj podršci operativnim zadacima svemirskog programa EU. GSA, koji će biti preimenovan u Europsku agenciju za svemirski program, sve će više podržavati djelovanje i prihvaćanje svemirskih aktivnosti EU na tržištu i igrati veću ulogu u osiguravanju sigurnosti svih komponenti programa.

Kopirati
Drag cursor here to close